TT-Utrikes

Minst tio döda i skolskjutning i Texas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst tio människor har dödats i en skolskjutning i Santa Fe, i amerikanska Texas, och polisen har upptäckt ett flertal hemgjorda sprängladdningar. En misstänkt gärningsman, en 17-årig elev på skolan, har gripits.(TT)

Nio elever och en lärare är döda efter att en beväpnad gärningsman började skjuta på en gymnasieskola i orten Santa Fe, söder om staden Houston.

Ytterligare ett antal elever samt två poliser vårdas på sjukhus.

En misstänkt skytt har gripits - en 17 år gammal elev vid skolan.

Sprängladdningar

Totalt tio personer skadades i attacken.

Kort efter dådet hittades flera hemgjorda sprängladdningar, rörbomber och laddningar i tryckkokare, i skolområdet, i dess omgivning och i 17-åringens hem. Gärningsmannen använde sig av ett hagelgevär och en pistol, som han hade tagit från sin pappa.

– Han ville inte bara begå skjutningen, utan han ville begå självmord efter skjutningen, säger Texas guvernör Greg Abbott vid en presskonferens.

– Men han vågade inte ta sitt liv.

Ytterligare två personer har frihetsberövats av polis, misstänkta för att ha hjälpt 17-åringen.

Flydde i panik

Larmet om skolskjutningen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan dagen före en planerad examensceremoni för skolans avgångselever.

Upprörda vittnen berättar i lokala tv-kanaler att de första skotten avlossades i en skolsal där det hålls bildlektioner. I samband med detta ska ett brandlarm ha brutit ut och elever flydde skolbyggnaden i panik.

– Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, säger ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsammans med lokala myndigheter. En elev som befann sig i klassrummet intill det som gärningsmannen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

"Barrikaderade dörren"

– Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt, säger han.

– Vi gömde oss i klassrummet, barrikaderade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Santa Fe är en ort med drygt 10 000 invånare som ligger omkring fem mil sydöst om miljonstaden Houston. Skolan i fråga har runt 1 400 elever.

USA:s president Donald Trump inledde en pressträff i Vita huset på fredagen med att uttrycka sin sorg över den dödliga attacken.

– Vi följer situationen noggrant i samarbete med lokala myndigheter. Det här har pågått för länge, i för många år, i för många decennier. Vi sörjer för de fruktansvärda dödsfallen.