TT-Utrikes

Maduro: Vapen kan bli nödvändiga

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Venezuelas president Nicolás Maduro hotar att ta till vapen, om hans regering störtas av de demonstranter som protesterat mot det socialistiska styret i tre månader. Oroligheterna har krävt minst 75 liv. - Vi kommer aldrig att ge upp, och vad som inte kunde vinnas med röster, det kan nås med vapen.(TT)

Venezuelas president Nicolás Maduro hotar att ta till vapen, om hans regering störtas av de demonstranter som protesterat mot det socialistiska styret i tre månader. Oroligheterna har krävt minst 75 liv.

– Vi kommer aldrig att ge upp, och vad som inte kunde vinnas med röster, det kan nås med vapen. Vi är beredda att befria fosterlandet med vapen, sade Maduro vid ett massmöte inför en folkomröstning som ska hållas den 30 juli.

Omröstningen gäller huruvida en ny konstituerande församling ska bildas - ett nytt superorgan som ska bestå av omkring 500 ledamöter och som ska ha befogenhet att skriva om landets konstitution. Enligt Maduro är den nya församlingen det enda sättet at skapa fred i Venezuela.

Hans motståndare bojkottar omröstningen och säger att den utlysts bara som ett sätt för Maduro att behålla makten. Presidenten anklagar å sin sida oppositionen för att, stödd av USA, försöka komma över Venezuelas oljetillgångar.