TT-Utrikes

Nordirlandsamtal bröt samman - igen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Förhandlingarna om maktdelning i Nordirland har brutit samman än en gång. Den brittiska provinsens största partier lägger skulden för misslyckandet på varandra. Storbritanniens Nordirlandminister Karen Bradley tror dock fortfarande att en uppgörelse är möjlig.(TT)

Förhandlingarna om maktdelning i Nordirland har brutit samman än en gång. Den brittiska provinsens största partier lägger skulden för misslyckandet på varandra. Storbritanniens Nordirlandminister Karen Bradley tror dock fortfarande att en uppgörelse är möjlig.

Nordirland har stått utan regering i över ett år sedan republikanska partiet Sinn Féin hoppade av regeringssamarbetet med probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP).

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland.

Regeringsförhandlingarna kompliceras av att den brittiska minoritetsregeringen är beroende av stöd från DUP i parlamentet. Den brittiska regeringen har förberett för att införa direktstyre över Nordirland för första gången på ett decennium, om det blir nödvändigt. I höstas lade London fram en budget som löper ut i slutet av mars.