TT-Utrikes

Norges fiskeriminister avgår

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Norges fiskeriminister Per Sandberg (FRP) avgår efter turerna kring en uppmärksammad utlandsresa. Sandberg kliver också av från posten som vice ordförande i Fremskrittspartiet. Bakgrunden är en resa som Sandberg gjorde till Iran tillsammans med sin flickvän.(TT)

Bakgrunden är en resa som Sandberg gjorde till Iran tillsammans med sin flickvän. Där bröt fiskeriministern mot en rad av regeringens och den norska säkerhetspolisens säkerhetsföreskrifter. Han tog med sig sin jobbtelefon till ett land som den norska staten betraktar som ett högriskland, där det bedöms vara hög risk att norsk elektronik kan bli hackad. Sandberg informerade heller inte sitt departement eller den norska statsministerns kontor om att han var i Iran förrän dagen efter att han landat. Det har också blivit känt, sedan Sandberg själv erkände, att han tagit med sig sin jobbtelefon till Kina. Alltså ytterligare ett brott mot säkerhetsrutinerna, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– Per har själv bett om att få avgå och jag tycker att det är ett riktigt beslut, sade statsminister Erna Solberg på en presskonferens under måndagen, rapporterar Aftenposten.

Sandberg kallar sin avgång för "vemodig" och "sorglig", men säger samtidigt att allting har ett slut.

– Jag tror faktiskt att jag kan bidra till att prioritera och utveckla fiskenäringen såväl innanför som utanför regeringen.

Ny fiskeriminister blir Harald Tom Nesvik (FRP).