TT-Utrikes

Nya OS-samtal mellan nord och syd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nordkorea och Sydkorea har kommit överens om att träffas nästa vecka i Panmunjom för att prata om Nordkoreas deltagande i OS i Pyeongchang.(TT)

Enligt ett uttalande från Sydkoreas återföreningsdepartement är det Nordkorea som föreslagit ett nytt möte på tjänstemannanivå i gränsbyn Panmunjom på måndag, den 15 januari. Nordkorea vill då ha samtal om att skicka artister till spelen.

Nordkorea har också föreslagit ytterligare ett datum för att på tjänstemannanivå diskutera landets deltagande i OS, enligt återföreningsdepartementet.

På den föreslagna platsen för mötet, Panmunjom, hölls i tisdags de första överläggningarna på mer än två år mellan Nord- och Sydkorea. Efter det elva timmar långa mötet utlovade Nordkorea bland annat att sända en stor delegation till vinter-OS i Pyeongchang.

Redan nu i helgen träffar Internationella olympiska kommittén representanter för Nord- och Sydkorea i OS-högkvarteret i Lausanne för att diskutera Nordkoreas deltagande i spelen. De samtalen leds av IOK-ordföranden Thomas Bach och enligt IOK ska det då fattas "avgörande beslut" om Nordkoreas OS-deltagande. Bland annat ska storleken på den nordkoreanska truppen, hur kläderna ska se ut och detaljer kring OS-invigningen diskuteras.