TT-Utrikes

Orly-man sköts när soldat föll på knä

TT-Utrikes Artikeln publicerades

38-åringen höll soldaten framför sig som mänsklig sköld. Men när soldaten plötsligt föll ned på knä kunde militärkolleger omedelbart öppna eld och döda den befarade terroristen. Efter dramat i lördags har trafiken till och från Parisflygplatsen Orly nu återgått till det normala.(TT)

Bit för bit kartläggs lördagens dramatiska händelseförlopp inne på terminalen Orly Sud. Den 38-årige franske gärningsmannen ska ha gripit tag i en soldat, riktat en pistol mot hennes huvud och försökt använda henne som mänsklig sköld.

– Släpp era vapen, händerna på huvudet. Jag är här för att dö för Allah. Under alla omständigheter kommer människor att dö, ska 38-åringen ha sagt enligt utredningsledare François Molins.

Soldaten ingick i en trio från flygvapnet på platsen. Hennes kollegor stod framför gärningsmannen med skjutklara automatvapen, men vågade inte göra något. Förrän hon plötsligt sjönk ner på knä. De två kollegorna öppnade eld, och dödade honom.

Innan 38-åringen tog sig in på flygplatsen hade han skottskadat en polis i en trafikkontroll och stulit en bil. Inne på flygplatsen försökte han stjäla soldatens vapen. Han ska ha haft en bensindunk och ett exemplar av Koranen i sin ryggsäck.

Gärningsmannen har av myndigheter beskrivits som en radikaliserad muslim. Han var känd av polis och underrättelsetjänster och skottdramat utreds som ett terrorbrott. Men mannens far understryker att sonen inte var en terrorist.

– Han bad aldrig och han drack. Så här går det när man är påverkad av alkohol och cannabis, säger pappan till radiokanalen Europe 1.

I gärningsmannens lägenhet har mindre mängder kokain och en machete hittats.

Senare på söndagen bekräftade en källa inom rättsväsendet för nyhetsbyrån AFP att mannen hade varit påverkad av alkohol, cannabis och kokain under dådet.

Flygtrafiken till och från Frankrike påverkades under hela lördagsdygnet, men på söndagsmorgonen var det mesta tillbaka till det normala.