TT-Utrikes

Över 40 döda i nya ebolautbrottet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Antalet döda i ebolautbrottet i nordöstra Kongo-Kinshasa har nu stigit till över 40. Och WHO varnar för att våldet i området gör att den fruktade sjukdomen kan spridas fritt.(TT)

Antalet döda i ebolautbrottet i nordöstra Kongo-Kinshasa har nu stigit till över 40. Och WHO varnar för att våldet i området gör att den fruktade sjukdomen kan spridas fritt.

Knappt hade ett tidigare utbrott, i Equateur i väster, framgångsrikt kämpats ned, förrän ebola konstaterades i provinsen Norra Kivu den 1 augusti. Och nu räknar man till över 40 döda i Kivu-området, medan ytterligare ett 20-tal personer tros vara smittade.

Tedros Adhanom, chef för Världshälsoorganisationen WHO, har precis återvänt till Genève från Kongo, och säger att han befarar att det krigsliknande tillståndet på en del håll i Kivu är "en gynnsam miljö för ebola att spridas". Han vädjar därför om en vapenvila för att hindra ytterligare smittspridning.

Han säger sig ha varit orolig inför resan, och nu:

– Jag är faktiskt ännu mer orolig.

Blödarsjukdomen har dykt upp ett tiotal gånger i Kongo-Kinshasa sedan den först upptäcktes 1976. Den har sitt namn från Ebolafloden i landet.