TT-Utrikes

Protester när barn i bussattack begravdes

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tusentals människor protesterade mot Saudiarabien och USA vid en massbegravning av barn som dog i ett flygangrepp mot en buss i Jemen. Experter ifrågasätter om den Saudiledda alliansens utredning av händelsen kommer att ge något resultat.(TT)

29 barn, alla under 15 år, dödades i flyganfallet i torsdags mot en buss vid en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada i nordvästra Jemen, enligt Internationella rödakorskommittén.

Massbegravningen ägde rum i staden Saada där tusentals jemeniter hade slutit upp. Kistorna var draperade i grönt och porträtt av offren var uppställda på marken där anhöriga skrek ut sin förtvivlan. "Amerika dödar Jemens barn" stod det på flera banderoller.

Trovärdig utredning

Den Saudiledda alliansen uppgav i fredags att den skulle tillsätta en utredning för att "analysera händelserna och fastställa omständigheterna". Efter ett möte samma dag efterlyste också FN:s säkerhetsråd en "trovärdig" utredning, men krävde ingen oberoende undersökning, något som FN-chefen António Guterres begärt.

James Dorsey, Mellanösternexpert i Singapore, ifrågasätter en okontrollerad undersökning.

– Lägg till det Saudiarabiens historia av sådana undersökningar, dess bristande öppenhet och historia när det gäller mänskliga rättigheter, något som ger få skäl att ha förtroende för en undersökning som landet kontrollerar, säger han.

Brukar förneka

Även Sheila Carapico, professor i internationella studier vid universitetet i Richmond i USA, ifrågasätter undersökningen.

– Kungadömet Saudiarabien, som inte har någon historia eller erfarenhet av sådana här undersökningar, utfärdar nästan alltid totala förnekanden, säger hon till AFP.

Den Saudiledda alliansen har tidigare medgett ett mindre antal misstag, men anklagar rebellerna för att använda civila som mänskliga sköldar.