TT-Utrikes

Regimen har återtagit halva östra Ghouta

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den syriska regimen har skickat ytterligare förstärkning till de förödande striderna och har återtagit hälften av östra Ghouta, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som också rapportera att 45 människor dödats under dagen.(TT)

Minst 700 soldater från milisgrupper som är allierade med syriska regimen har anlänt till frontlinjerna i östra Ghouta, enligt SOHR som bevakar kriget från Storbritannien. Regeringsarmén har tagit kontroll över hälften av enklaven och i praktiken kluvit den i två delar.

Även regimkontrollerade medier rapporterar om en intensifiering av offensiven mot det sista stora rebellfästet omkring huvudstaden Damaskus. Syrisk stats-tv uppger att armén genomför förberedande attacker mot rebellpositioner i Misraba, för att kunna gå in i staden med markstyrkor. Det skulle innebära att rebellenklaven splittras i två områden.

En intervjuad arméöverste spår att hela regionen inom kort kommer att falla i regimens händer.

– Vi har tagit emot order från befälhavarna om att lyfta belägringen av vårt folk i östra Ghouta, säger han.

Vägrar ge upp

Ryssland, som strider på regimens sida, har erbjudit rebellerna och deras familjer en säker passage ut ur området om de ger upp. Enligt det ryska försvarsdepartementet har några av dem accepterat förslaget.

Offentligt har rebellerna dock avfärdat detta.

"Det finns inga förhandlingar om detta. Ghoutas fraktioner, deras krigare och dess folk håller fast vid sitt land och kommer att försvara det", skriver Hamza Birqdar, talesperson för den sunniextrema rebellrörelsen Jaish al-Islam, i ett sms till nyhetsbyrån Reuters.

Det ryska förslaget anger inte var rebellerna ska ta vägen, men vid tidigare liknande uppgörelser har rebeller tagit sig till områden kontrollerade av oppositionen nära den turkiska gränsen i norr.

Akut situation

FN uppskattar att 400 000 människor är instängda i den rebellkontrollerade enklaven Ghouta, där både mat och medicinsk utrustning var på väg att ta slut redan innan attackerna mot området trappades upp för några veckor sedan.

Hundratals civila har dödats i regionen de senaste veckorna under en av de våldsammaste bombningsinsatserna under det sjuår långa kriget.

Nya flygangrepp mot östra Ghouta har dödat cirka 45 människor, rapporterar SOHR. Minst 18 av offren krävdes sedan ryska militärplan attackerat, och därmed har omkring 850 civila dödats i området sedan den 18 februari, enligt SOHR.

FN:s säkerhetsråd har beslutat om en vapenvila i Syrien. Men regimen har fortsatt offensiven mot östra Ghouta med hänvisning till att de enbart attackerar terrorstämplade grupper som inte omfattas av vapenvilan.