Annons
Nyheter

Säkerheten under lupp inför höstens tyska val

Ett år efter självmordsdådet i tyska Ansbach är inre säkerhet en av de hetaste politiska frågorna i Tyskland. I konservativa Bayern satsar Angela Merkels koalitionspartner CSU allt på samma kort - gränskontroller, mer övervakning och hårdare tag mot extremism.(TT)
Publicerad 23 juli 2017

När krögaren Norbert Imschloss kom till jobbet söndagen den 24 juli förra året anade han inte att hans lilla kvartersrestaurang inom några timmar skulle vara omtalad i medier över hela världen. Och då inte för sin fläskkorv med mejram och kryddpeppar - utan som skådeplatsen för Tysklands första islamistiskt motiverade självmordsdåd.

Värden gick runt på uteserveringen och tog upp beställningar när han först lade märke till mannen som vankade av och an på gatan. Mannen satte sig, reste sig upp och gick, och slog sig ned igen.

””
Annons

Kort därpå badade uteserveringen i blåljus, medan marken färgades röd av blodet som sipprade ut mellan stenplattorna. Bland kullkastade stolar och bord låg 27-årige Mohammad Daleel, vars kropp trasats sönder av detonationen. Imschloss, som legat i militären, förstod direkt att det var en bomb som briserat.

Oerhört hög smäll

Den där söndagen i fjol hade Ansbachbon Claudia Frosch stämt träff med två väninnor för att ta ett glas. Hennes räddning blev att hon gick in en stund för att prata med Norbert Imschloss.

””

Mohammad Daleel skadade femton människor, men tog inte livet av någon annan än sig själv. Dådet bidrog trots det till en högröstad diskussion om Tysklands inre säkerhet, som präglat det politiska samtalet i landet under året som gått. Debatten fick ny fart av lastbilsdådet mot en julmarknad i Berlin i december, då tolv människor dödades.

En av de tydligaste konfliktlinjerna har löpt mellan Angela Merkels CDU och partiets konservativa bayerska kusin CSU. CSU-ledaren Horst Seehofer var inte sen att pika förbundskanslern efter attentatet i Ansbach, med förnyade krav på hårdare säkerhetsåtgärder och skärpt migrationspolitik.

Statens kärnuppgift

Frågan om inre säkerhet har sedan dess blivit den viktigaste för partiet inför höstens val. Islamistisk terror ska bekämpas "kompromisslöst", potentiella säkerhetsrisker spärras in och gränserna säkras, enligt den "Bayernplan" som presenterades i måndags. Kursen sattes dock redan i januari, då ledande partiföreträdare samlades i ett gammalt kloster i Oberbayern för att enas om valteman. I maj utsågs den bayerske inrikesministern Joachim Herrmann till toppkandidat.

Att säkerställa befolkningens trygghet är statens kärnuppgift, långt viktigare än sociala skyddsnät och utbildning, enligt Andreas Schalk, som representerar CSU i det bayerska delstatsparlamentet.

””

Vill förbjuda burka

Schalk tar emot på sitt ljusa kontor några hundra meter från attentatsplatsen. Utöver konkreta säkerhetsfrågor vill Schalk prata om kultur. Tyskland får inte acceptera parallellsamhällen "som drar sig undan frihetliga värderingar", säger han.

Annons

Burka - ett heltäckande ytterplagg som varit föremål för en infekterad debatt i Tyskland det senaste året - ska förbjudas.

””

Vill leva i frihet

Norbert Imschloss dricker ur sitt glas lemonad. Om några timmar slår han upp portarna, men än finns tid att läsa tidningen.

””

Politikernas förslag är inte till någon nytta, tror han. För någon absolut säkerhet finns inte.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons