TT-Utrikes

Skotsk ex-regeringschef lämnar sitt parti

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Alex Salmond, före detta regeringschef i Skottland, har sagt upp sitt medlemskap i nationalistpartiet SNP, uppger han själv i en video publicerad på Youtube. Salmond har anklagats för att sexuellt ha trakasserat två kvinnor 2013.(TT)

Alex Salmond, före detta regeringschef i Skottland, har sagt upp sitt medlemskap i nationalistpartiet SNP, uppger han själv i en video publicerad på Youtube.

Salmond har anklagats för att sexuellt ha trakasserat två kvinnor 2013. Han förnekade saken och vidtog tidigare i år rättsliga åtgärder mot regeringen för det sätt på vilket anklagelserna hanterats.

63-årige Salmond var en av de drivande krafterna bakom självständighetsomröstningen 2014. Han ledde den skotska regeringen i sju år fram till det året, då nationalisterna förlorade omröstningen. 55 procent av skottarna röstade för att bli kvar i unionen.

Salmonds förhållande till sitt eget parti försämrades sedan han i fjol förlorade sin plats i det brittiska parlamentet. SNP tappade då 21 av sina 56 mandat till partier som är motståndare till skotsk självständighet. Tories, Labour och Liberaldemokraterna fokuserade sina kampanjer i Skottland på att bevara den 300-åriga unionen.