TT-Utrikes

Två veckors fängelse för Trumprådgivare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

George Papadopoulos, tidigare rådgivare till USA:s president Donald Trump, döms till fängelse i 14 dagar för att ha ljugit för underrättelsetjänsten FBI.(TT)

George Papadopoulos, tidigare rådgivare till USA:s president Donald Trump, döms till fängelse i 14 dagar för att ha ljugit för underrättelsetjänsten FBI.

Papadopoulos hade sedan tidigare erkänt att han ljugit om omfattningen av sina kontakter med personer med ryska kopplingar, under tiden då han arbetade för Trumps presidentvalkampanj.

Domen är den första som faller inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av kontakter mellan valkampanjen och ryska intressen. Papadopoulos ljög för FBI-agenter "för att minimera både sin egen roll som vittne och omfattningen av kampanjens kännedom om kontakterna", enligt åklagarna, som yrkade på ett fängelsestraff på upp till ett halvårs tid.

En av kontakterna Papadopoulos ljög om var med en professor i Storbritannien som berättade att Ryssland hade komprometterande material om presidentkandidaten Hillary Clinton.

Utöver fängelsestraffet döms Papadopoulos till böter och samhällstjänst, samt till ett års villkorlig dom.