TT-Utrikes

Ukrainska separatister gick till valurnorna

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Val har hållits i de rebellhållna delarna av östra Ukraina där separatister med stöd från Kreml har lagt sin röst på nya ledare. Washington och Bryssel anser att valen i utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk bara spär på konflikten som krävt mer än 10 000 liv sedan 2014.(TT)

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har sagt att valen är "olagliga och ogiltiga" medan Kurt Volker, USA:s speciella sändebud till Ukraina, kallat dem "ett hån".

– Det är något vi uppmanar Ryssland att sätta stopp för och inte gå vidare med.

Även Ukraina fördömer tilltaget.

– Ryssland genomför fingerade val i Donbas, sade president Petro Porosjenko i samband ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Ryssland å sin sida säger att valen är nödvändiga för att fylla tomrummet efter den proryske Aleksandr Zachartjenko som dödades i en explosion i augusti.

Bedömare säger att valen är ett sätt för Ryssland att stärka greppet om runt tre procent av ukrainskt territorium. Båda de förväntade vinnarna i Dontesk och Lugansk, som ligger i regionen Donbas, har lovat att stärka banden till Moskva.

Kamouflageklädda beväpnade vakter bevakade valet för att undvika oroligheter.