TT-Utrikes

Uppgift: Amerikaner i möte om Venezuela-kupp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Amerikanska regeringstjänstemän har i hemlighet träffat venezuelanska militärtoppar för att diskutera en möjlig kupp mot det sydamerikanska landets president Nicolas Maduro, rapporterar New York Times och CNN, bägge med hänvisning till ett flertal anonyma källor.(TT)

Amerikanska regeringstjänstemän har i hemlighet träffat venezuelanska militärtoppar för att diskutera en möjlig kupp mot det sydamerikanska landets president Nicolas Maduro, rapporterar New York Times och CNN, bägge med hänvisning till ett flertal anonyma källor.

Mötena har skett vid flera tillfällen under det gångna året. I slutänden beslutade amerikanerna att inte gå vidare med planerna, enligt uppgiftslämnarna, varav flera ska ha deltagit vid mötena.

När Venezuela sjunkit djupare ned i kris och ekonomisk inflation har motståndet växt mot den hårdföre vänsterpresidenten Nicolas Maduro. Så sent som för några veckor sedan blev han attackerad med exploderande drönare vid ett tal.

USA:s president Donald Trump sade i augusti förra året att han "inte utesluter ett militärt alternativ" när det gäller Venezuela.

Ett av de militära befäl som deltog i mötena står dock med på USA:s sanktionslista över korrupta tjänstemän i Venezuela, rapporterar New York Times.