TT-Utrikes

Massmördaren ofta en ensamvarg

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Personer som begår masskjutningar är ofta ensamvargar som dragit sig undan före dådet, som föregåtts av en längre tids planering. Mycket tyder på att det stämmer in på Las Vegas-skytten Stephen Paddock som misstänks för USA:s dödligaste masskjutning i modern tid. Men motivet är än så länge höljt i dunkel.(TT)

Hämnd, religiösa motiv, depression eller psykisk störning. Det är några av de faktorer som har förekommit vid tidigare masskjutningar, säger Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.

– Det som slår mig mest är att många av gärningsmännen har ett ensamvargsbeteende. De är aviga mot andra, är otillgängliga och uppträder avvikande, säger Ulf Åsgård till TT.

En bild av den misstänkta gärningsmannen bakom dådet i Las Vegas börjar träda fram. Stephen Paddock var 64 år gammal och bodde i ett bostadsområde för äldre i Mesquite i Nevada, där bekvämligheterna inkluderar golf, tennis och boccia.

Grannarna beskriver honom som extremt avståndstagande och rentav aggressivt otrevlig, enligt Washington Post.

Paddock var en fastighetsinvesterare och multimiljonär som gillade att resa till Las Vegas, en dryg timmes körväg, för att spela på stadens kasinon. Han behövde inte åka långt för att få tag på vapen, som säljs på den lokala Walmartbutiken eller på pantbanken.

Äldre än genomsnittet

Men det finns inte mycket i Paddocks bakgrund som ger några indikationer på varför han befann sig på 32:a våningen på Mandalay Bay med fler än 20 skjutvapen i söndags kväll och utförde USA:s dödligaste masskjutning i modern tid.

Det finns inget tidigare känt om någon psykisk sjukdom. Stephen Paddock var också äldre än den genomsnittlige skytten, enligt Ulf Åsgård är de flesta som utfört liknande dåd under 40 år, även om det finns undantag. Agerandet tyder på att dådet hade planerats.

Än så länge har polisen inte sagt att den har hittat något budskap från den misstänkta gärningsmannen - något som är vanligt vid den här typen av dåd.

– En del är så narcissistiskt störda att de till och med filmar hur de hanterar vapnet och andra saker för att sedan lägga ut det på nätet, säger Ulf Åsgård.

Det är för tidigt att utesluta att gärningsmannen har lämnat efter sig något meddelande.

– Har han haft mejlkontakter och sociala medier-kontakter så kan det mycket väl finnas ledtrådar där, men det lär ta ett tag innan det klarnar, säger Ulf Åsgård.

Ingen ekonomisk knipa

Offentliga handlingar visar inte på att han var i ekonomisk knipa och hans bror Eric Paddock, som pratade med reportrar utanför sin bostad i Florida, säger att om så var fallet skulle familjen ha hjälpt honom.

– Han hade inga särskilda kopplingar till religion eller politik. Han brydde sig inte om något sådant, säger brodern, som dock inte hade pratat med honom på sex månader.

– Han var en man som hade pengar. Han åkte på kryssningar och spelade, tillägger han.

Stephen Paddock, som tidigare arbetat som revisor och aldrig tjänstgjorde i militären, var "inte alls en ivrig vapenanhängare", men han hade ett par pistoler, enligt brodern. Däremot var Stephen Paddocks pappa en notorisk bankrånare, som av FBI på 1960-talet beskrevs som "psykopat" efter att han rymt från fängelset.

Paddock bodde tillsammans med en 62-årig kvinna, som enligt polisen var utomlands när han utförde masskjutningen. Det är något oklart hur deras relation såg ut, uppger AFP.