TT-Utrikes

Zuma avgår - till slut

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Till slut gick det inte längre. Sent på onsdagskvällen meddelade Sydafrikas president Jacob Zuma att han lämnar sin post med omedelbar verkan. Vid det laget hade i princip hela det politiska Sydafrika vänt sig emot honom. Zuma lämnade det dramatiska beskedet under ett tv-sänt tal till nationen.(TT)

Zuma lämnade det dramatiska beskedet under ett tv-sänt tal till nationen. Beskedet kom efter att han hade talat och inledningsvis skämtat en lång stund. Fram till avgångsbeskedet uttryckte han sig i ordalag som kunde tolkas som att han inte tänkte lämna sin post, utan avsåg stanna åtminstone till dagen därpå då en misstroendeomröstning skulle hållas mot honom i parlamentet. Nu blir det ingen omröstning.

Men Zuma - som är en politisk överlevare av stora mått - hade ingen chans. Tidigare under dagen fälldes följande ord i ett uttalande från hans parti ANC:

"Hans oresonliga, oberäkneliga och hänsynslösa beteende är ett hot mot nationens säkerhet och en fara för samhället".

I en intervju mitt på dagen var Zuma fortfarande inställd på att klamra sig fast vid makten och hävdade att han behandlades orättvist.

– Ingen har lyckats förklara vad jag har gjort för fel, sade Zuma i en intervju med det sydafrikanska mediebolaget SABC, där han meddelade att han vill stanna vid makten till i sommar.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler. En haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

Nu väntas landets vicepresident ANC-ledaren Cyril Ramaphosa att ta över som landets president.