Aktiv nedrustning skapar säkerhet

Tyck till ,
På lördag är det exakt 70 år sedan atombomberna föll över ­Nagasaki och orsakade stor förödelse.
Foto:Foto
På lördag är det exakt 70 år sedan atombomberna föll över ­Nagasaki och orsakade stor förödelse.

Replik till Hans Wallmark (M) och Gustaf Göthberg, MUF, ”Nato är en garant för skydd och trygghet” och Birgit ­Friberg, ”Dags att tänka en gång till i försvarsfrågan”, YA den 5 augusti.

I gårdagens YA fortsätter Hans Wallmark (M) och Gustaf Göthberg, MUF, hävda att Nato ska garantera Sverige trygghet.  Sommaren 2014 undertecknandes en förberedelse till värdlandsavtal med Nato. Enligt Dagens nyheter den 15 juli i år ska nu värdlandsavtalet kompletteras med lagförslag som ska gälla även i kriser och vid krig, bland annat för att ”kunna ge och ta emot militärt stöd från Nato vid kris ­eller krig i Sverige ­eller i närområdet”. Nytt är att även högkvarter från Nato ska kunna sändas hit. Vi förs alltså djupare in i Nato­samarbetet genom upptrappad övningsverksamhet och genom allt fler avtal. 

Nato och dess strategi vilar på strategiska kärnvapen. Sveriges grundsyn har varit att kärn­vapen inte bringar säkerhet. Den aktiva anti-kärnvapen­politik som Sverige fört i FN är inte möjlig med ett svenskt Nato-medlemskap. Med Nato kommer kärnvapnen. Vapnens syfte är att skapa terrorbalans, men gör också länder som deltar i kapprustningen till mål­tavlor för samma ­utplåning. Den 9 augusti, dagen för manifestationen på Hamnplan i Simrishamn, är det exakt 70 år sedan atombomberna föll i Nagasaki. Tre dagar innan hade de fallit i Hiroshima. Med undantag av några få byggnader förstördes båda städerna helt. I Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor ­omedelbart och i Nagasaki omkring 40 000. Antalet svårt skadade var ännu högre och många av dem dog senare av sina skador. Ytterligare ett mycket stort antal människor drabbades av strålningsskador på längre sikt.

Jag tror varken Wallmark/Göthberg eller Birgit ­Friberg, som också replikerat, hyllar kriget. De första uttalar en vilja ”att driva opinion mot våldet och för humanitet och internationell rätt” och Friberg skriver ”vi behöver definitivt en långsiktig avmilitarisering”. Det är just den viljan och nödvändigheten som är utgångspunkten för F!:s politik. Vi ser framåt och vi ser att Sverige har en unik möjlighet just för att vi är alliansfria. Alliansfriheten ger oss möjlighet att medla i konflikter, ge bistånd till dem som behöver det, skicka personal för att skydda kvinnor, barn och gamla i konflikthärdar utan att bli misstänkliggjorda. Inte minst ger det oss en möjlighet att internationellt driva på avmilitarisering av konflikter.

Trots att militarismen inte fungerar så fortsätter detta vansinne. Mäktiga ekonomiska intressen driver en avancerad militarisering av säkerhetspolitiken. Deras vinster betalas av oss medborgare. De samhälleliga förlusterna är globala och gigantiska. De mänskliga förlusterna är ofattbara. I dag resulterar det väpnade våldet i att nära 60 miljoner människor är på flykt i världen.  Hälften är barn.  

Alla vet att det är genom utveckling, samarbete, handel, hälsovård, utbildning, fattigdomsbekämpning och jämställdhet som vi undanröjer våldet. Vi menar att det är hög tid att investera i just detta, i en värld med mindre vapen och våld. Det är den enda utveckling som i praktiken leder till mindre väpnade konflikter och ökad säkerhet för människor. Successiv militär nedrustning, stopp för all vapenexport och en omställning av ­försvarsindustrin till civil produktion är en bra ­början. En förutsättning är att vi säger nej till Nato.

Gudrun Schyman

Feministiskt initiativ Simrishamn