Alla hatar SD, utom väljarna

Jerker Ottosson Brösarp ,

Replik på Kent Wallins båda insändare: Vem kastar bort sin värdefulla röst på SD, samt Idrott och alkohol går inte ihop.

Sverigedemokraterna är tveklöst rikets mest hårdbevakade parti. Minsta snedsteg från en oerfaren kommunpolitiker, kan några timmar senare vara "breaking news” i riksmedia, vilket oftast leder till ett snabbt farväl.

Att varenda människa känner till problem och svårigheter i SD är ett rimligt antagande, men trots det strömmar nya anhängare till partiet i en omfattning som saknar motstycke i den politiska historien. SD växer nu främst på Socialdemokraternas bekostnad.

S fick nästan 40 procent i valet år 2002. Fyra år senare låg stödet på 35 procent, vilket då ansågs som en katastrofsiffra. Kräftgången har pågått i oförminskad takt sedan dess, och stödet ligger i bästa fall runt 25 procent i dagsläget.

I takt med att Sverige har förändrats från industri till tjänstesamhälle, har inte Socialdemokraterna någon given roll längre. Tiden har helt enkelt sprungit ifrån partiet, vilket tydligt märks i väljargruppen 18-28 år, där stödet för S är obefintligt.

S har istället ett grundmurat stöd bland de riktigt ålderstigna väljarna, men det är inte något styrkebesked för den som lyfter blicken.

SD har svårt att rekrytera personer med rätt förutsättningar och det gör partiet sårbart. S har samma problem, fast tvärt om. Det verkar omöjligt att bli av med gamla sossar. Ute i kommunerna sitter många ledande företrädare för partiet som redan gjort tre-fyra mandatperioder, samtidigt som de yngre inte får plats. Det i kombination med att partiet krymper för varje ny mandatperiod gör situationen ohållbar.

Frustrationen inom partiet är påtaglig och tar sig allt barnsligare former. Några S-veteraner i Tomelilla vägrar hälsa på mig sedan de åkt på storstryk i debatten.

Simrishamns kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) har jag träffat vid ett tillfälle i politiska sammanhang, och då vägrade han ta mig i hand. Tråkigt nog råkade mina två döttrar närvara vid det tillfället. De båda hycklarklubbarna IF Metall och Svenska kyrkan var supertydliga: Politiker som jag är icke önskvärda.

Den totala respektlösheten gentemot demokratin har nu fått en besk eftersmak.

Alla hatar SD, utom väljarna!

Jag rekommenderar Kent Wallin att åka in till nya arenan i Ystad. Högklassig handboll i kombination med några öl, är ett kanonbra evenemangskoncept som tilltalar de flesta, även socialdemokrater. Det gäller nämligen att leverera det som efterfrågas!

God jul tillönskas samtliga politiker i sydöstra Skåne