Att ha a-kassa är inte att leva på bidrag

Kent Wallin (S) ,
Det är glädjande att det finns ett stort engagemang kring Arbetsförmedlingen i Östra Göinge kommun, skriver debattskribenterna.
Foto:Hasse Holmberg / TT
Det är glädjande att det finns ett stort engagemang kring Arbetsförmedlingen i Östra Göinge kommun, skriver debattskribenterna.

Maria Malmer Stenegard (M) svarade på min insändare 23 januari. Det bästa i svaret är att hon bekräftar att arbetslösheten steg under de åtta alliansåren, men lägger som vanligt skulden på en djup internationell ekonomisk kris.

Under åtta år sänkte Alliansen skatterna med 140 miljarder kronor. Högern ärvde 2006 cirka 70 miljarder kronor från S-regeringen och lämnade efter sig lika mycket i underskott 2014. Folket tröttnade och valde bort högeralliansen.

I en tv-intervju sa Anders Borg, det var fel att sänka fastighetsskatten så mycket som man gjorde, något han efteråt ångrat. Efter drygt två år har finansminister Magdalena Andersson betat av en stor del av underskottet högern orsakade.

Malmer Stenergard skrev att jobbskatteavdragen skapat 90 000-120 000 nya jobb. Hänvisa till den utredning som bevisar att det gav så många nya jobb. Borgerliga politiker har i många debattartiklar angett lika många olika siffror på hur många jobb jobbskatteavdragen skapat. Siffrorna har varierat som väderleken i fruntimmersveckan. Vi har läst siffror från 30-40-50-60 tusen jobb. Men Malmer Stenergard slår rekord med 90 000-120 000 nya jobb.

Lars Calmfors, ekonomiprofessor i Stockholms universitet har vid något tillfälle sågat jobbskatteavdragen, att de ger liten effekt. Om M får makten 2018 med SD:s hjälp, blir det ett sjätte jobbskatteavdrag. Det har Kinberg Batra lovat om hon får bestämma. Då blir det ännu större klyftor mellan dem med välbetalda jobb och dem som knappt får sin vardagsekonomi att gå ihop.

I min insändare 23 januari skrev jag att a-kassa- sjukersättning inte är bidrag, som Kinberg Batra menar. När Malmer Stenergard inte svarar på detta förstår jag att hon håller med AKB, att a-kassa och sjukersättning är bidrag, ett sätt att leva på andra. Då måste semesterersättningen man själv betalar, också vara bidrag.