Bygg billiga bostäder blandat med dyra

Svante Peterson ,

Valdor Magnusson (insändare 18 oktober 2016) vill inte att man ska bygga områden med billiga lägenheter.

Jag tycker däremot att man ska bygga billiga hus och lägenheter, men att de ska ligga bland hus med normalt pris, för att undvika segregation.

Man kan till exempel bygga billigare hyreslägenheter på bottenplanet i nya hyreshus. Så gör man i Tyskland.

Det ska inte vara sämre kvalitet på dessa billiga lägenheter, bara enklare utrustning och billigare material.

Det behövs enklare och billigare lägenheter och hus eftersom många idag inte har råd att köpa ett normalhus eller hyra en normallägenhet.

Det behöver inte bara vara fattiga människor som vill bo billigt. De som har pengar kanske helt enkelt vill bo billigt och kunna använda mer pengar till något annat.

Det har nu blivit så dyrt med villor och lägenheter att till exempel ungdomar inte har råd att bo i dem. Anledningarna är flera, bland annat anvisar kommunerna för lite byggbar mark.

En annan stor anledning är alla byggregler som stat och kommuner lägger på nybyggen. Byggreglerna måste förenklas. Då blir husen billigare.

Ett exempel är att kravet på ett tillgängligt sovrum på bottenplanet bör tas bort. Om man har sovrum på övervåningen och inte vill ha något på bottenplanet bör man inte tvingas att bygga det.

Att ändra byggreglerna är inte svårt, det krävs bara ett riksdagsbeslut. Politikerna i riksdagen pratar som vanligt mycket, men det händer väldigt lite. Regeringen verkar handlingsförlamad.

Men kommunerna kan gå före och bara kräva det de måste enligt lag, inte mer.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Ystads Allehanda så godkänner du samtidigt våra regler.

På ystadsallehanda.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ystadsallehanda.se. På tider då Ystads Allehandas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ystadsallehanda.se

ystadsallehanda.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ystadsallehanda.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Ystads Allehanda som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.