Empati kan inte läras ut på distans

Marie Nelsson ,

Sedan januari 2014 studerar jag till undersköterska på Forum Ystad. Det är en väldigt intressant utbildning och lärarna är fantastiska och väldigt engagerade.

Vi lär oss inte bara teori utan att visa respekt och empati när vi tar hand om sjuka personer, personer med funktionsnedsättningar och gamla människor.

Därför var det fruktansvärt trist att under julen få höra att utbildningen endast kommer erbjudas som distansutbildning via Hermods till våren. Jag trodde inte det var sant, det innebär att man inte har lärarledda lektioner öga mot öga utan man ska lära sig allt själv via datorn. Man har en lärare på Hermods men den personen ser man inte och man har bara möjlighet till mejlkontakt. Väldigt opersonligt och eftersom vårdyrket handlar om just den personliga kontakten anser jag att det är fullständigt fel väg att gå. En utbildning inom vårdyrket handlar om mycket mer än att bara lära sig teorin på en dator. Det handlar om att mötas öga mot öga, diskutera och dra lärdomar av varandras erfarenheter, svagheter och styrkor. Empatiska och förstående människor utvecklas inte bakom en webbkamera – men däremot i grupp.

Distansutbildning passar vissa personer och vissa yrken, men långt från alla. Varför ska just utbildningen i omvårdnad dras in? Det är vi som ska ta hand om er när ni blir gamla! Visst vill vi alla ha en god och personlig vård när vi blir gamla, råkar ut för olyckor, har anhöriga som har funktionsnedsättningar? Speciellt tråkigt är det att man drar in på lärarundervisningen när vi har så bra och kompetenta lärare att tillgå.

Sedan är det märkligt att fördjupningen inom akutsjukvård på utbildningen har tagits bort. Som undersköterska vill man ha möjlighet att söka alla former av arbeten, även inom sjukvården. När vi nu har ett lasarett i Ystad finns en fantastisk chans att både lösa lasarettets anställningsbehov och samtidigt öka sysselsättningen. Men då krävs möjligheten att fördjupa sig inom sjukvård på utbildningen. Det råder stor brist på undersköterskor men varför låter man då inte arbetsmarknaden styra utbildningen?

Jag tycker att Ystad kommuns skolpolitiker och utbildningsansvariga verkligen bör ta en funderare om inte Forum Ystads omvårdnadsutbildning borde få vara kvar och dessutom med möjlighet till fördjupning inom akutsjukvård.