Ett sjukhus att vara stolt över

Gunilla Aastrup Persson ,
Foto:Anette Sjöstrand

Onsdag 6:e maj, nu är det tre dagar till jag, maken yngsta sonen och barnbarnen ska åka till Bulgarien! Vaknar på morgonen och finner att min hud är gul liksom ögonvitorna. Har haft några dagar med magont och behandlats för magkatarr.

Ringer till Novakliniken i Gärsnäs, får en tid om två timmar till vår suveräna husläkare Peter Berg. Alltid får man snabbt tid till sin läkare när det verkligen behövs vilket är en enorm trygghet. Peter Berg ser min gula hud och skriver en remiss till akutmottagningen på Ystads lasarett.

Kl.12.59 parkerar jag bilen och går till Akuten.

Kl. 13.05 får jag träffa den första läkaren som säger att jag får räkna med att bli inlagd och jag överförs till ett kirurgrum.

Kl.15 har jag installerats på avdelning 1 och ultraljudet är utfört! Får besked att en gallsten blockerar flödet ut till tarmen och därför är jag gul och måste opereras.

Torsdag 7:e maj på morgonen kommer dr. Per Leveau och meddelar att jag strax ska opereras och beskriver hela förloppet. Narkosläkaren gör entré och informerar om narkosen och strax är jag på väg mot operation. Nu möts jag åter av underbar personal som lugnt och utan minsta stress tar hand om mig och jag känner ingen oro bara lugn och fullt förtroende.

Per Leveau kommer till mig efter operationen som varat i 6 timmar och varit oerhört tekniskt komplicerad men gått bra. Vilken doktor. Han var glad och stolt över resultatet och glädjen över att ha lyckats hjälpa mig går inte att ta fel på. Han blir min hjälte!

Efter vård på intensiven återkommer jag till avdelning 1 där jag blir mottagen av personal som inte vet hur väl de vill mig. De hjälper till med allt med ett leende och utan att visa minsta irritation eller stress. Jag mår illa och kräks massor av timmar men de springer hos mig med våta handdukar, smärtstillande medel mm utan att jag behöver kalla på dem. De är mina hjältinnor liksom nattpersonalen som springer hos mig och hjälper till under natten.

Jag har arbetat 30 år som sjuksköterska och alltid älskat mitt yrke och gjort mitt bästa för patienternas trevnad och tillfrisknande. Att det idag finns precis samma anda bland personalen och glädje att hjälpa sjuka trodde jag inte, men hade fel! På avdelning 1 finns jätteresurser i form av sjuksköterskor och undersköterskor både dag och natt som gör allt vad de kan för sina medmänniskor.

Jag är stolt och glad över vad Ystads lasarett står för och kan varmt rekommendera alla att söka vård här när det behövs! Ni har tillsammans givit hopp och trygghet för framtiden och jag kommer alltid att känna att hit vill jag komma!

Trodde inte det var möjligt att ha så trevligt på sjukhus men tack vare personal och rumskompisarna Anita, Jessika och Gunilla blev denna vistelse ett ljust minne. Nu ska jag bara vänta i fyra veckor tills min hjältedoktor ringer och frågar hur jag mår! Hur orkar de?