Förbjud djurplågeri på cirkus

Casper Persson ,
Foto:Luis Hidalgo

Jag tycker att djurplågeri inträffar allt för ofta på cirkus. Djuren är inga leksaker, har aldrig varit och kommer aldrig att vara och jag tror jag kan ha en lösning till detta. Men först kommer jag ge exempel på cirkusdjur som råkar illa ut i Sverige.

Enligt cirkuslagen får du enbart transportera djur en viss sträcka och du får inte transportera högdräktiga djur i vagn. För det kan göra djuren oroliga med långa sträckor plus att långa sträckor inte är bra för födseln för ungarna via cirkusresan.

Skötseln om djuren är en viktig del sen piskor och gapande på djuren. Det får djuren till att bli riktigt stressade och vissa cirkusar har blivit anmälda för djurplågeri för att djuren har fått skador så som sår och dåliga leder. Eller andra klagomål så som trånga boxar bland annat.

Min lösning på det hela är antingen en KRAV-märkning eller att man inte transporterar djur alls. Man kan säkert ha en rolig bra cirkus utan djur. Det är upp till er som cirkusbesökare att ställa mera krav på cirkusen hur ni vill den ska vara. Vi alla kan göra någon förändring bara man hjälps åt.