Kristallnatten - Låt det aldrig hända igen

Ola Wendel, ,
Foto:HENRIK MONTGOMERY

Natten mellan den 8-9 november 1938 i Tyskland väcker skrämmande minnen. Övergreppet mot judarna som i förlängningen ledde till förintelsen var avskyvärt.

Men vad har vi egentligen lärt oss sedan dess? Tekniken och forskningen utvecklas men vi verkar stå still. Hitler, Stalin, religiösa fanatiker och militärdiktaturer runt om i världen rensar ut och har rensat ut oliktänkande människor, personer som man anser inte "passar" in i systemet.

Vad är det då som egentligen är fel med oss här i Sverige och övriga världen. Vad är vi rädda för? Om vi tappar förmågan till empati, om vi tappar förmågan att hjälpa en medmänniska i nöd, om vi förlorar acceptansen för olikheter kommer framtiden att se tuff ut. Vi får då ett hårt klimat där mörka krafter breder ut sig och endast dom starka och välanpassade klarar sig.

Vi i Ung Vänster vill ha ett helt annat samhälle. Vi tror på ett rättvist samhälle där alla oberoende av hudfärg, religion, kultur, identitet eller sexuell läggning får plats. Vi i Ung Vänster står upp för alla människors rätt till en fristad och till asyl.