Tyck till!

Läsarna förtjänar ärliga svar

Tyck till!

Artikeln publicerades 16 februari 2013.

Svar på Christer Akejs insändare i YA den 8 februari.

Ett vanligt sätt, bland politiker, att slingra sig från en jobbig fråga är att istället svara på något helt annat. Jag tror att sådana retoriska knep bidrar till det politikerförakt som finns i samhället och jag har lovat mig själv att aldrig använda dem, utan svara på de frågor jag får.

I min insändare från 23/1 frågade jag dig varför Moderaterna sänkt inkomstskatten med över 4000 kr/månad för de i samhället som tjänar mest, medan undersköterskan bara får behålla 1500 kr/månad. Men ditt svar handlar mest om att Miljöpartiet minsann vill höja skatten på vissa transporter!? Förtjänar inte väljarna ett seriösare och ärligare svar än så?

Du avslutar sedan din insändare med att skriva: Fredrik Ellberg sänker skatten med ena handen och höjer med andra. Ja Christer, det kallas skatteväxling. Miljöpartiets gröna skatteväxling handlar om att det som är uppenbart dåligt för miljön ska vara dyrare, medan man ska tjäna på att välja det långsiktigt rätta.

Att köra miljöbil ska exempelvis vara avsevärt billigare än att köra en törstig stadsjeep. Att frakta gods på järnväg ska vara billigare än med lastbil. Och självklart ska det vara billigare att åka tåg mellan Malmö och Stockholm än att flyga samma sträcka.

När du väl nämner jobbskatteavdraget så snöar du in på hur låginkomsttagarnas marginaler procentuellt sett ökat mest. Men något svar på varför de som tjänar bäst ska få skatten sänkt mest, räknat i kronor per månad, det får man aldrig från någon moderat. Då svarar ni istället på något helt annat.

Att undersköterskan får 1500 kr extra i månaden är bra. Men att ni sänkt inkomstskatten med 4000 kr/mån för en fondmäklare som har en månadslön på 85000 kr, det är gammal moderat politik som måste uppmärksammas. Skattepengar som skulle kunna användas till järnvägsinvesteringar, höjda lärarlöner, miljöbilspremier, äldreomsorg, klimatinvesteringar eller upprustning av miljonprogrammen, lägger ni på sänkt skatt för dem som tjänar mest.