Om husbilar och gästbåtar i Kivik

Jörgen Cederfeldt Carl-Otto Dahlberg Hans Einarsen ,
Foto:Mattias Lundvall

Simrishamns kommun har ett stort hjärta för turism och byggde för många år sedan en camping i Kiviks norra del med alla de faciliteter i form av hygienutrymmen som krävs.

Nu föreslår kommunen att bygga ut en parkering för 60 husbilar i hamnområdet. Här ska husbilar stå gratis mitt inne i Kivik och kan komma att använda toaletter som främst är avsedda för gästbåtar. Det är i alla fall bättre än att husbilar tömmer sin toalettank i gräset intill den befintliga parkeringen vilket förekommer.

Kivik är samtidigt mycket attraktivt för båtturism och vissa dagar kan det ligga upp till ett 20-tal båtar i den så kallade gästhamnen. Dessa anvisas att förtöja vid gästplatserna till en kostnad av 135 kronor per dygn.

Kiviks hamn ger emellertid mycket dåligt skydd för vindar från nord till sydöst och gästplatserna är de mest utsatta för höga vågor inne i hamnen. Några dyrbara båtar har totalförstörts under senare år då de slitit sina förtöjningar.

Materiella skador går att ersätta men risken är stor att någon båtturist kommer till allvarlig skada eller i värsta fall förolyckas då de mitt i natten väcks av att båtens förtöjningar brustit och då med fara för liv försöker rädda den egna båten eller försöker undvika att grannbåten skadas.

Detta är ett skräckscenario men att kusten är farlig bekräftas av att senaste sommar var det flera drunkningstillbud vid Kivik och dessvärre omkom två personer i augusti.

Kommunen måste förbättra säkerheten i Kiviks hamn snarast och pengar synes finnas med tanke på att man för miljoner byggde bort Gustavs strand i Simrishamn och nu tänker bygga husbilsparkering i Kiviks hamn.

Tar Simrishamns Kommun ansvar för säkerheten i sin annonserade gästhamn?