Tyck till!

Om Jimmie Åkesson spelat fiol i stället

Tyck till! Artikeln publicerades

I dagarna har det nya riksdagspartiet Sverigedemokraternas kulturpolitiska program uppmärksammats i media.

De vill i hög utsträckning överföra resurser från andra kulturområden till svensk folklig kultur, bland annat folkmusik och folkdans. Samtidigt ska bidragen strypas till alla kulturyttringar utan anknytning till det svenska.

Som folkmusiker med mångårig erfarenhet som konsertarrangör, ser jag gärna att mer resurser ges till vår genre, för det är minsann inte så fett alla gånger. Men aldrig under Sverigedemokraternas exkluderande förutsättningar.

Folkmusiken är enligt min mening dynamisk och har i alla tider förändrats och utvecklats av utbyten med andra kulturer. En konstutövare, oavsett genre, är alltid intresserad av förnyelse, inte stagnation.

Om den folkliga kulturen enbart ska betraktas som något som ska bevaras och skyddas från yttre påverkan, kommer den att självdö. Ges den däremot även i fortsättningen möjlighet till utbyte, både med folkliga traditioner från and-ra kulturer och med helt andra genrer, kommer den att blomstra.

Folkmusiker har ett genuint intresse för den gamla svenska musiken. Det för Sverigedemokraterna så ironiska är att detta intresse i nio fall av tio går hand i hand med ett lika starkt intresse för folkmusik från andra traditioner. Folklig musik talar till varandra, världen över.

Mitt intresse för folkmusik växte sig allt starkare under gymnasietiden hemma i Sölvesborg. Samtidigt fick den då bomberjacks-klädde Jimmie Åkesson upp ögonen för Sverigedemokraterna. Ni var ett rätt otrevligt gäng redan på den tiden.

Tänk om du i stället hade blivit del av den folkmusikrörelse du idag så starkt vill värna, Jimmie.

Då hade du inte blivit Sverigedemokrat, och Sverigedemokraterna hade inte blivit vad du gjort det till.

Ack, vad jag önskar att du också börjat spela fiol som barn.