SPF Seniorerna är politiskt färgade

Tyck till ,
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Replik till Peter Lindgren, ”Varken regeringen eller Alliansen ger pensionärerna svar”, YA den 22 juli.

Dumhet är inte ett brott, men kräver ett svar. Efter alliansregeringens val­förlust har jag noterat att Peter Lindgren blivit väldigt aktiv på insändar­sidan i YA.

Att pensionärsorganisationerna är politiskt obundna, som de vill göra gällande, tror jag inte mycket på. De som blivit ordförande i någon av de olika organisationerna, har tidigare varit politiskt aktiva i något annat parti. Peter Lindgren är en av dessa, som nu försöker dra sitt strå till stacken för att stjälpa den nya S-ledda regeringen.

För bara ett par år sedan var Peter Lindgren aktiv som M-politiker i Ystad. Som M-politiker har han som alla andra borgerliga politiker och likasinnade aldrig haft någon större känsla för S-politik och välfärd för alla. Han är numera skicklig på att dölja sina rötter (som aldrig går ur) när han undertecknar som ordförande i SPF Seniorerna.

Peter Lindgren begår samma misstag som så många andra likasinnade borgerliga tänkare upprepat under några år, att Göran Persson lånade 256 miljarder kronor ATP-medel som aldrig betalats tillbaka. Han tillägger dessutom med att det är den största stölden som skett sedan Karl XI blev av med krigskassan i Loshult 1676.

Att Göran Persson (S) var statsminister när över­föringen skedde är rätt. Men samtliga partier som satt i alliansregeringen under åtta år var med och undertecknade överföringen. Även Peter Lindgrens tidigare parti Moderaterna.

Det vore klädsamt om Peter Lindgren redogjorde för varför över­föringen gjordes i stället för att kasta skit på S och Göran Persson. Något han mycket väl måste veta om som ordförande i SPF – Seniorerna.

Redan i sin första statsbudget efter regeringstillträdet 2014 lade den rödgröna regeringen fram ett första förslag till skatte­sänkning för pensionärer, som skulle trätt i kraft redan i januari 2015. Men förslaget röstades ner av de fyra allianspartierna, och observera med Sverigedemokraternas hjälp. Därför sänktes inte den orättvisa pensionärsskatten redan i år. Med juli månads pensionsutbetalning har många pensionärer redan gått miste om sänkt skatt i sju månader. Pengar som kunde varit ett bra tillskott i en mager pensionärsplånbok.

Kent Wallin

Ystad