Till Skånetrafiken angående wifi-satsning

Pär Moberg, frilansmusiker och lärare på Musikhögskolan i Malmö ,
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Under det senaste dryga året har Skånetrafiken lanserat en satsning på gratis wifi ombord på alla sina pågatåg. Även på Öresundstågen finns det gratis wifi.

Syftet med satsningen är visserligen vällovligt. Att ha möjlighet att jobba trådlöst på tåget kan bidra till att fler människor ser det som ett seriöst alternativ att ställa bilen och ta tåget i stället.

Likväl slår satsningen fel, eftersom den missar det största problemet. Idag är inte för mig, som konstant är i behov av att vara uppkopplad på jobbet, det största problemet att jag saknar tillgång till wifi. De flesta som har detta behov har idag egen tillgång till wifi i mobilen och kan surfa via den. Problemet är att det är så erbarmligt dålig täckning längs med spåren. Och det oavsett om man surfar via Skånetrafikens wifi eller på sin egen.

För min del, som pendlar Rydsgård-Malmö ganska regelbundet, så kan jag på sträckan Skurup-Svedala glömma att kunna få något gjort. Möjligtvis förståeligt, det är ju ändå Skånes motsvarighet till Norrlands inland. Men dessutom är det erbarmligt dålig täckning mellan Svågertorp och Hyllie – inne i Malmö. Detta är obegripligt. Vidare finns det i princip ingen täckning när man kommer in i Citytunneln, inte ens inne på stationerna. Med tanke på att man i Norge har kunnat ordna så att man har wifitäckning även inne i deras långa tunnlar genom bergen, så verkar det inte ogenomförbart att kunna lösa detta även i Malmö.

Visst, man kan säga att detta inte är Skånetrafikens problem, utan teleoperatörernas. Men jag anser inte att det är så enkelt. Skånetrafiken har som Regionens förlängda arm en viktig funktion i att erbjuda bra kollektivtrafik, så att fler kan ställa bilen. Det är ett måste för att kunna nå regionens miljömål. Då är en fungerande IT-arbetsmiljö en väldigt viktig beståndsdel.

Jag anser därför att Regionen/Skånetrafiken, i stället för att göra investeringar i IT-teknik ombord, borde investera pengarna i att erbjuda ett riktat investeringsstöd till teleoperatörerna som incitament till investeringar i nätstationer, för att täppa till de hål i wifi-täckningen som fortfarande finns längs med de viktiga kollektivtrafiklederna i Skåne. Och de är dessvärre fortfarande många.