Varför inte gallra ut Evert Taube också?

Ragnar Lönnäng ,
Om Ulf Lundells ska straffa svenskarna genom att bannlysa Öppna landskap, varför inte också ta bort fler låtar från medier och scener, undrar skribenten.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Om Ulf Lundells ska straffa svenskarna genom att bannlysa Öppna landskap, varför inte också ta bort fler låtar från medier och scener, undrar skribenten.

Författaren, sångaren, fastighetsägaren, med mera, Ulf Lundell, har varnat svenska folket för att utöva sin grundlagsskyddade rättighet att rösta fritt i det planerade extra valet i mars 2015. Straffet för detta är att om ett av riksdagspartierna får ett, i Lundells värld oacceptabelt högt röstetal, så ska svenska folket straffas med att hans ”stora hit” om Öppna landskap inte längre får spelas i våra etermedia och på ”scener och estrader”.

Nu är det dock så att just vad Ulf Lundell kallar ”sin stora hit” inte är något annat än ett ovanligt fräckt plagiat av en så kallad stamsång komponerad av Lars August Lund, född i Stockholm 1838. Han var under många år organist i Tyska kyrkan och kompositör. Han avled 1916.

Den sång som Ulf Lundell nu gör till ett politiskt slagträ hette i originalversionen ”Hör hur västanvinden susar” och sjöngs allmänt i svenska skolor fram till 1950-talet. Musiken till Ulf Lundells stora hit är exakt densamma som Lars August Lund komponerat.

Det är i sig ingen dum tanke att valet den 22 mars även skall vara styrande för att gallra ut en del ogräs i den svenska musikrabatten. Vi hade ju ett sådant exempel på gallring när Alpens ros försvann i våra blågula sånghäften. Det visade sig att det tyska nazistpartiet hade gjort som Lundell och skrivit om texten och skapat en marschvisa av det gamla skillingtrycket. Det hette i sin nya version Horst Wessel Lied.

Varför inte hota med att ”knipsa av” Evert Taubes härliga Min älskling du är som en ros om Miljöpartiet får mindre än fyra procent i valet? Den vackra sången av vår nationalpoet är ursprungligen skapad av den skotske poeten Robert Burns.

Det ska dock sägas att, till skillnad mot Ulf Lundell, var Evert Taube ärlig nog att ange sitt verk som en ”fri tolkning av den skotske poeten Robert Burns dikt kring samma ämne”. Taube uppger alltså Robert Burns som källa.

Det skulle vara klädsamt om Lundell drar tillbaka sitt utspel när det visar sig att han spelat ut ett falskt kort mot den svenska demokratin. Skulle någon tillfrågas om lämpligheten av att använda Hör hur västanvinden susar som ett slagträ i politiken så är det ättlingar till kompositören Lars August Lund.