Vilket parti ska vi pensionärer rösta på?

Kent Wallin ,
Foto:Per Groth

Svar till Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed, Tuve Skånberg

Sent ska syndarna vakna. Kristdemokraterna tycks bli allt mer desperata. Sedan Ebba Busch Thor blev partiledare har KD mest parkerat under fyraprocentspärren till riksdagen.

Om man kommit upp i ålder, jobbat ett helt liv och blivit pensionär blev man straffad att betala högre skatt på sin pension av alliansregeringen.

Kristdemokraternas nya utspel är att de inte vill att pensionärer ska betala högre skatt på inkomster än de som har ett jobb. Det var ju annars den medvetna tanken bakom Alliansregeringens jobbskatteavdrag under två mandatperioder. Varför gäller inte de principerna längre? Beror det på att det går dåligt för KD i väljarundersökningarna?

En orättvis skatt för pensionärer var syftet under sju av åtta år. Tidigare ledaren Göran Hägglund var i högerregeringen i högsta grad medansvarig till att jobbskatteavdraget infördes, och att det skulle gälla bara dem som hade förvärvsinkomster. Alltså undantogs "arbetsfria” inkomster, a-kasseersättning, sjukersättning och pensioner, från jobbskatteavdraget. Det som var medveten politik 2007–2014, utan empati för dem med sämst ekonomi, gäller alltså inte längre.

Ebba Busch Thor har gjort ytterligare ett utspel, hon räknar med en borgerlig regering 2018 med stöd av Sverigedemokraterna, som hon flörtar med. Därmed har hon gjort klart för väljarna att en röst på KD också är en röst på SD.

Anna Kinberg Batra (M) som själv vill se sig som statsminister 2018, talar inte klartext om relationen till SD.

Busch Thor vill få bort S-regeringen så fort som möjligt, senast 2018. Är det för att det går bättre för Sverige nu än under Alliansens åtta år? Den onda ande som kallas decemberöverenskommelsen lever allt jämnt vidare i Kristdemokraterna.

Vi ska komma ihåg att allianspartierna med hjälp av SD röstade ner regeringens höstbudget 2014, med pengar till sänkt pensionärsskatt januari 2015. Varför ska vi pensionärer då lägga vår röst på KD, M eller SD 2018?