Ungsport

Spikrakt uppåt för Sofia

Ungsport Artikeln publicerades

16-åriga Sofia Anker-Kofoed valdes på idrottsgalan i våras till sydöstra Skånes främsta idrottstalang för 2010. Sedan dess har karriärens kurva fortsatt att peka uppåt.

Det lär inte dröja länge förrän hon gör sitt första allsvenska inhopp hos regerande svenska mästarna LdB FC Malmö.

– Jag har varit uttagen i truppen tre gånger i allsvenskan så här långt och jag fick vara med och spela en cupmatch nyligen så visst hoppas jag att få hoppa in och göra allsvensk debut snart, säger Sofia Anker-Kofoed.

Det är sannerligen ingen dålig miljö som Sofia framför sitt fotbollsliv i. Det vimlar av landslagsspelare och internationellt meriterade spelare från olika länder.

– Det är en ära att bara få vara med och träna med de här tjejerna. De är så oerhört duktiga men det gör ju att man utvecklas mycket själv också, fortsätter Sofia.

Tekniken och blicken för spelet har hon haft med sig från ungdomsåren i Liga 96 och säsongerna i Gärsnäs men i Malmö är det andra egenskaper som fått sig en skjuts i rätt riktning.

– Klart att man blivit bättre på allt men eftersom det är tuffare fysiskt är det i synnerhet närkampsspelet och konditionen som blivit bättre, säger Sofia, som känner sig väldigt allround som fotbollsspelare men som ändå trivs allra bäst som offensiv central mittfältare.

I söndags följde hon sitt LdB slå Piteå i allsvenskan med klara 4–1. Samma dag spelade hon själv i föreningens U17-lag mot Tyresö och det blev seger med 1–0.

Och ni kan väl gissa vem som gjorde målet...

– Inte för att det spelar någon roll egentligen men jo, det var faktiskt jag som gjorde målet, säger Sofia och ursäktar sig nästan.

Slutar snart skolan

Sofia ska snart sluta skolan för den här terminen. Det första läsåret på gymnasiet i Malmö har inneburit en hel del pendlande. Från hemmet mellan Hagestad och Sandhammaren har hon varje dag i arla morgonstund tagit sig till Ystad för att sedan hoppa på tåget till Malmö.

Efter skoldagen har det varit träning med LdB i princip varje dag innan hemresan på en timme och en kvart påbörjats.

– Visst går det mycket tid till att resa. Därför funderar jag på att flytta in till Malmö till hösten. Jag känner mig redo för att flytta. Det skulle innebära att jag fick tid till lite annat än bara skola och fotboll. Det är viktigt att kunna fokusera på något annat emellanåt också. Jag vill gärna hinna med att umgås med kompisar också.

Det är inte bara i LdB som Sofia gör succé. Hon har varit bofast i U17-landslaget en tid och var i förra månaden med i EM-kval 2. Tyvärr blev det svenska förluster mot Polen, England och Island så därför blir det inget deltagande i sommarens EM.

Nästa steg i landslaget är att försöka ta en plats i U19-landslaget. Det innebär att Sofia kommer att slåss om platserna med tjejer som är ett år äldre.

– Konkurrensen blir tuff i det landslaget så jag kommer kanske att få vänta något år innan jag blir aktuell. Å andra sidan ser jag landslaget som en bonus, även om jag förstås vill spela i A-landslaget en dag också. Just nu är klubblaget viktigast för mig, avslutar Sofia Anker Kofoed.