Tre döda i oroligheter i Egypten

Text: TT-AFP
Publicerad 29 juni 2013 8.54 Uppdaterad 29 juni 2013 10.14
Större eller mindre text

Kairo.

Tre personer dödades, däribland en amerikansk medborgare, och över 130 människor skadades i oroligheter i Egypten i går.

Demonstranter för och emot president Muhammad Mursi drabbade samman på flera håll i landet.

En 21-årig amerikan som arbetade för ett amerikanskt kulturcenter dödades i Alexandria när han tog bilder på en demonstration, uppger officiella källor. Ytterligare en man dödades i sammandrabbningar mellan demonstranter i staden. I Port Said dödades en egyptisk journalist och flera skadades efter att någon kastat ett explosivt föremål mot anti-Mursidemonstranter.

På grund av oroligheterna låter USA ambassadpersonal som kan undvaras lämna landet. Amerikanska medborgare avråds också från att resa in i landet om det inte är nödvändigt.

Svenska utrikesdepartementet avråder sedan i torsdags eftermiddag för icke nödvändiga resor till norra Sinai-halvön i Egypten, norr om den väg som går mellan Suez och Taba.

Ambassaden i Kairo understryker vidare vikten av att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar då säkerhetsläget kan ändras snabbt.

"Liksom i andra länder i regionen finns en risk för oroligheter i samband med demonstrationer. Sexuella trakasserier kan förekomma i anslutning till demonstrationer men även i vardagliga situationer. Grundregeln för svenskar är att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar", heter det.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu