Enorma oljeföroreningar i Nigeria

Utrikes Artikeln publicerades

Förgiftade brunnar, växter och floder.

De omfattande oljeföroreningarna i Nigeria kan kräva världshistoriens största sanering, skriver FN:s miljöorganisation Unep i en ny larmrapport.

Unep har under två år vetenskapligt dokumenterat skadorna efter de senaste årtiondenas oljeproduktion i Ogoniland i sydöstra Nigeria. Resultatet är skrämmande läsning. I minst tio områden hittades farliga halter kolväten i dricksvattnet. I en by drack invånarna vatten från brunnar förorenade med bensen, som är känt som cancerogent, i koncentrationer 900 gånger högre än Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer.

"Återställandet av miljön i Ogoniland kan bli världens mest omfattande och långsiktiga oljesanering någonsin, om förorenat dricksvatten, mark, floder och viktiga ekosystem som mangrove ska återfå sin hälsa", skriver Unep, som tror att arbetet kan ta 30 år.

Organisationen uppmanar oljeindustrin och den nigerianska regeringen att bidra med en miljard dollar till en saneringsfond.

Nigerias president Goodluck Jonathan säger att regeringen ska diskutera rapporten tillsammans med Shell för att besluta hur man ska gå vidare. Shell var länge det dominerande oljebolaget i landet, men tvingades bort från Ogoniland på 1990-talet efter anklagelser om att ha vanvårdat miljön.

TT-AFP