Ny attack mot Nato i Afghanistan

Utrikes Artikeln publicerades

Oroligheterna i Afghanistan fortsätter.

Vid en attack mot en Natoförläggning i Kabul dödades minst två män. Minst nio personer dödades och ett sjuttiotal har dessutom skadats vid en demonstration i Kandahar.

Männen sköt med gevär mot Natoförläggningen och avlossade raketdrivna granater som sårade tre soldater, uppger en Natotalesman för AFP.I dag samlades dessutom tusentals demonstranter i Kandahar i södra Afghanistan för att protestera mot koranbränningen i Florida. Hundratals poliser fanns på plats och stoppade demonstranterna från att marschera mot provinsstyrets högkvarter. "Död åt USA" och "död åt Karzai", skanderade folkmassan. Polisen i Kandahar fick avlossa skott i luften.

- De har förolämpat Koranen, ropade en av demonstranterna, enligt AFP.

Enligt ett uttalande från provinsledningen dödades minst nio och minst 73 skadats.

Talesmannen Zalmay Ayoub sade att samtliga döda var människor ur folkmassan. Förutom dödsfallen hade flera bilar, bussar och en flickskola satts i brand av demonstranterna, enligt nyhetsbyrån AFP.I går dödades den 33-årige svenske juristen Joakim Dungel i en attack mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif, där bland annat även en norsk överstelöjtnant, en rumän och fyra nepaleser som bevakade kontoret dödades. Två av de döda ska ha halshuggits. Attentatsmännen förklarade dådet med koranbränningen som pastor Terry Jones i USA låg bakom.

Dungel hade bland annat arbetat vid krigsförbrytartribunalerna i Haag för det forna Jugoslavien och Rwanda. Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att han blivit uppringd av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i morse. Ki-Moon ringde för att uttrycka sitt deltagande med Sverige efter de senaste dagarnas tragiska dödsfall.

Zalmay Ayoubi, talesman för provinsguvernören i Kandahar, anklagar talibanerna för att ligga bakom gårdagens våld. Talibanerna säger sig inte ha något att göra med den blodiga attacken.

- Det var helt och hållet en handling utförd av ansvarsfulla muslimer. Utlänningarna drog själva på sig afghanernas vrede genom koranbränningen, sade talibanernas talesman Zabihullah Mujahid på telefon till nyhetsbyrån Reuters.

Pastorn, Terry Jones i Florida, känner sig inte heller ansvarig.

- Vi är förkrossade av denna information och nyhet, sade Jones.

- Vi känner inte ansvar för detta.

Jones är grundare och föreståndare för den fundamentalistiskt bibeltrogna Dove World Outreach Center, i Gainesville, en utbrytarförsamling från en annan kyrka. Han ledde bränningen av muslimernas heliga bok den 20 mars, en demonstration som blev uppskjuten flera gånger förra året bland annat efter beslut av domstol.