Val 2014

Intensiv debatt om kommunens ägande

Val 2014 Artikeln publicerades

Att sälja ut eller inte sälja ut delar av kommunala bolaget Skurupshems bostadsbestånd – det var frågan som dominerade tisdagskvällens politikerdebatt i Folkets hus.

Debatten om bostadsfrågan i Skurup fick en rivstart. Omedelbart efter att de nio kommunpolitikerna, samtliga män, fått presentera sig bad moderatorn och journalisten Teddy Landén alla att tackla elefanten mitt i rummet.

Elefanten i det här sammanhanget var förstås Folkpartiets utspel att de är villiga att sälja ut delar av Skurupshems lägenhetsbestånd.

Inte sälja hela Skurupshem, det menade Folkpartiets Sven Rosengren var ett missförstånd och att ingen från hans parti sagt detta, men delar av det. Kapitalet skulle användas till investeringar, inte till driftskostnader, var han också noga att påpeka.

– Varför måste en kommun äga bostäder? Vi ska ha ett varierat boende, absolut, men Skurupshem äger nästan 1 100 lägenheter. Nästan 15 procent av kommuninvånarna bor i Skurupshems lägenheter. Det är väldigt mycket. Det finns utrymme för att sälja av och skapa nya investeringsmöjligheter.

Handuppräckning
Debattledaren Landén fick alla politiker, om än motvilligt, med på en handuppräckning. Bara Moderaternas Kent Olsson och Folkpartiets Sven Rosengren räckte upp handen när han frågade vem som var villiga att sälja ut delar av Skurupshems bostadsbestånd.

– Ja, det skulle kunna vara en strategi för att utveckla Skurupshem och för att kunna modernisera vårt bostadsbestånd, men vi har ännu inte tagit beslut om detta i vårt parti ännu, sa Kent Olsson som en slags brasklapp.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kommunens väl, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gav dock tummen ner för en utförsäljning.

– Vi kommer absolut inte att medverka till någon form av utförsäljning. För oss är allmännyttan oerhört central för att kunna påverka och styra bostadspolitiken i kommunen. Säljer man ut delar av fastigheterna för att bygga nytt så innebär det att de nya bostäderna kommer att bli så mycket dyrare än katalogen av lägenheter som vi har sålt ut. Det blir en fördelningsorättvisa i kommunen som vi inte kan medverka till, sa Anders Hansson (V).

Inne på samma linje
Socialdemokraternas Magnus Alm var inne på samma linje:

– Vi vet också att det generellt sett är mer otryggt att bo hos privata hyresvärdar än att bo i allmännyttan. I Hyresrättsföreningens svarta lista över hyresvärdar som man ska se upp med, så är det ju väldigt sällan som kommunala bostadsbolag dyker upp. Man har nog som politiker en tendens att ta ett större ansvar, eftersom man är folkvald och kan bli av med förtroendet om man inte sköter sig. Det är lite svårare inom privata bolag.

Kontrade
Kent Olsson kontrade i denna fråga med att han aldrig hört något negativt från de som bor i de lägenheter som kommunen sålde till privata aktören Leny för ett 20-tal år sedan.

– Tvärtom faktiskt. Vi har bra privata hyresvärdar i vår kommun, sa han.

Även om Sven Rosengren i dag inte har fler partier med sig i frågan, så sa han till YA att han är nöjd med att frågan har kommit upp på bordet.

– Som jag ser det så har vi vunnit bara genom att få upp kommunens bostadsägande på dagordningen. Det är ju inget självändamål att ha ett Skurupshem.