Val 2014

SD lockade tre av fyra

Val 2014 Artikeln publicerades

Framgångarna för Sverigedemokraterna forsätter. Närmare 80 procent av rösterna i skolvalet vid Nils Holgerssongymnasiet i Skurup gick till partiet. Claes Calmram, rektor på skolan, medger att resultatet sticker ut.

– Jag ser att det är många röster på ett parti. Samtidigt har vi inte hunnit sätta oss in i det. Jag vet i dagsläget inte vad det beror på, säger han.

Inom ramen för undervisningen i samhällskunskap har Nils Holgerssongymnasiet arbetat med valet. Samtliga partier i Skurups kommunfullmäktige – utom Miljöpartiet – har också varit på skolan och informerat om sin politik.

Valdeltagande på NH-gymnasiet låg på drygt 74 procent och sammanlagt avgavs 114 giltiga röster i valet på gymnasieskolan. 79 procent av rösterna landade på ett parti – Sverigedemokraterna.

Ytterst få röster

De övriga partierna fick därmed ytterst få röster av NH-eleverna. Moderaterna blev näst störst med cirka 9 procent av rösterna. Det tredje största partiet, Socialdemokraterna, lockade dock endast 3,5 procent.

Sverigedemokraternas ledande företrädare i kommunen, Lars Nyström, är givetvis väldigt nöjd med utslaget. Anledningen till partiets valframgångar på skolan tror han beror på att man tagit strid för ett bättre internatboende på skolan.

Bra på samtliga skolor

Förutom Nils Holgerssongymnasiet genomfördes i Skurup också skolval på Mackleanskolan och på Alléskolan. Sverigedemokraterna gjorde bra resultat på samtliga tre skolor.

Förutom NH-gymnasiet blev SD också största parti på Mackleanskolan med drygt 27 procent av rösterna. Moderaterna lockade här 21,8 procent och Socialdemokraterna 22,3 procent. Miljöpartiet och Centern gjorde bra i från sig på skolan och fick 9, respektive 9,5 procent procent av elevrösterna.

På Alléskolan lade 23 procent av de röstande eleverna sin röst på Sverigedemokraterna. Här valde dock merparten av eleverna – eller 24,6 procent – att rösta på Socialdemokraterna. Moderaterna fick här 18,5 procent av rösterna.

Valdeltagandet på Mackleanskolan, där FAM-elever också röstade – låg på 91,3 procent. Motsvarande siffra på Alléskolan blev 89 procent.