Vollsjö

Nyvång totalförstört i våldsam brand

Vollsjö Artikeln publicerades

Det anrika danspalatset Nyvång i Vollsjö totalförstördes i en våldsam brand natten till måndag. Gnistregnet från branden var så stort att hus i närheten fick besprutas med vatten, och grannar väckas av polisen. Orsaken till branden är oklar men händelsen rubriceras tills vidare som mordbrand av polisen.

Strax efter midnatt natten till måndag gick larmet om brand i Nyvång, dansrestaurangen invid Vollsjöån i norra delen av Vollsjö.

När första räddningstjänststyrkan från Vollsjö kom till platsen vällde rök ut från byggnaden men några lågor syntes inte än. När rökdykare väl hade kunnat lokalisera branden hade den redan spridit sig i byggnadens tak – där släckningen försvårades av att taket renoverats i många omgångar och bitvis bestod av lager av trä, plåt, eldfängd tjärpapp och ytterligare plåtlager.

Räddningstjänsten kunde bara komma åt att släcka från två håll, och till slut fick man ge upp släckningsförsöken och övergå till att se till att branden inte spred sig i omgivningarna. De svedda träden runt dansrotundan skvallrade under måndagen om hur intensiv branden varit.

Polisen väckte under natten boende i husen i vindriktningen, och på flera håll i området fick brandkåren spruta vatten på hus, vedstaplar och annat brännbart för att hindra spridningen, berättar Magnus Sarpehök från räddningstjänsten, som under måndagsförmiddagen var insatschef för eftersläckningen. Inga villor behövde dock utrymmas.

När dansrotundan föll samman vid fyratiden på morgonen uppstod ett våldsamt gnistregn som spred sig i vindriktningen. Flera gasoltuber och en dieseltank fanns också i lokalen. Någon regelrätt explosion blev det inte av tuberna men det brann våldsamt när brinnande gas rusade ur tuberna, berättar Magnus Sarpehök.

Under måndagsförmiddagen brann det fortfarande i resterna av byggnaden, och enligt räddningstjänsten lär man behöva vara kvar på platsen hela dagen. Totalt deltog omkring 35 brandmän i insatsen, från Vollsjö, Lövestad, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Äsperöd, Bjärsjölagård, Västra Vemmerlöv och Gärsnäs.

– Vi hade också kåren från Staffanstorp här med specialutrustning för att kunna skära hål i konstruktionen – men branden spred sig så snabbt så att den aldrig kunde användas, berättar Magnus Sarpehök.

När polisen skulle kunna göra en teknisk undersökning var på måndagsförmiddagen fortfarande oklart. Inledningsvis rubriceras händelsen som mordbrand och en förundersökning ska inledas, uppgav Anders Ohlsson, inre befäl vid polisen i Ystad på måndagsmorgonen.

– Sedan för vi se vad det blir av det. Det är inte ens säkert att det ligger brott bakom.

Det är inte första gången Nyvång drabbas av brand. I november 2007 förstördes den södra delen av danspalatset i en brand, som misstänks ha varit anlagd.

Nyvångs ägare Anders Malmqvist som byggde upp restaurangen igen efter branden 2007 höll själv i den sedvanliga dansen tidigare under söndagseftermiddagen och -kvällen. Han begav sig tillbaka till Nyvång när larmet om branden kom vid midnatt, och stannade kvar till fyratiden, berättar han när YA når honom under måndagsförmiddagen, berättar han.

Hur det blir med en eventuell återuppbyggnad den här gången är för tidigt att säga, enligt Anders Malmqvist.

– Jag är fortfarande chockad, jag kan inte säga något om hur det blir nu.