Vollsjö

Sista dagarna med järnhandeln

Vollsjö Artikeln publicerades

Dahlqvists järnhandel har funnits på torget i Vollsjö sedan 1908. Men i månadsskiftet stänger butiken. – Det är hårt och jättetråkigt. Det känns hemskt konstigt, säger Kalle Nilsson.

YA besöker järnhandeln en höstruskig förmiddag. Inne i butiken är det tomt på människor och många av varorna är borta. Många kunder har passat på att köpa det de behöver innan butiken slår igen sista oktober.

– Man saknar inte kon förrän båset är tomt, säger Kalle Nilsson med ett leende.

Han har arbetat i butiken sedan 1958 då han tillsammans med hustrun Elvy tog över efter att hennes farfar, grundaren Jonas Dahlqvist, dog. Sedan Elvy blev sjuk för två år sen har Kalle Nilsson dock skött järnhandeln på egen hand.

– Det var hon som gjorde pappersarbetet, men nu har jag fått göra det. Jag är inte så hemma i det.

Ute på torget skyndar Vollsjöbon Elvy Lassing mot sin bil. Hon har varit kund i järnhandeln sedan 1965 och tycker det är sorgligt att den nu stänger.

– Det är alltid jättetrevligt när man kommer in där. Det är tråkigt att de ska lägga ner, men så är det ju. Allt försvinner här ute på landet, säger hon.

Kalle Nilsson säger att han gärna hade fortsatt med järnhandeln ett tag till om inte frun hade blivit sjuk. Men nu står företaget Lövestad motorcycle distribution redo att flytta in i lokalen. Paret Nilsson har inga barn som kan ta över affären och att någon annan skulle vilja driva järnhandeln tror Kalle Nilsson inte är så sannolikt.

– Det är en för liten affär för att man ska kunna leva på det, säger Kalle Nilsson.

De sista veckorna kommer att förlöpa som vanligt. Ingen utförsäljning, ingen avskedsfest. Kalle Nilsson vill inte göra någon stor affär av det.

– Det ska gå lugnt till.

Lugnt ska också livet efter stängningen bli. Kalle Nilsson har jobbat så länge att han nästan tjänat ihop två pensioner. Han kommer tills vidare att fortsätta bo i våningsplanet ovanför butiken och den nyvunna ledigheten har han blygsamma planer för.

– Jag ska göra ingenting. När man är så pass gammal så kan man inte göra så mycket.