Vollsjö

Solkullen firade 50 år

Vollsjö Artikeln publicerades

Med blåsmusik och snittar, middag och tal och underhållning av Sigge Cederlund firade Solkullen i Vollsjö sitt 50-årsjubileum. Bland gästerna fanns flera som var med vid starten.

Den 23 maj 1962 invigdes Vollsjö kommuns sprillans nya och moderna ålderdomshem med plats för 32 boende – Solkullen, som ersatte de gamla ålderdomshemmen i Vollsjö och Fränninge.

Diskussionerna om behovet av ett nytt ålderdomshem hade börjat redan fyra år tidigare. Och flera av dem som var med vid både vid tiden för besluten om och starten för det nya hemmet var med också i lördags. Då firades 50-årsjubileet med först snittar, bubbel och blåsmusik, sedan lunch, och till slut underhållning med bland andra estradören Sigge Cederlund.

Efter att Sjöbo Ungdomsorkester med drillflickorna i blått och vitt framfört den inledande marschen höll nuvarande enhetschefen Klas Nilsson ett tal, där han berättade om Solkullens historia fram till dagens moderna äldreboende – från traditionellt ålderdomshem, vidare med tillkomsten av dagcentralen och senare avdelningen Blåklinten.

Under några år låg också distriktsläkarmottagningen i anslutning till Solkullen. Idag finns 29 lägenheter, kök med sex anställda och från Solkullen utgår också hemtjänsten i området.

– Det har varit jättesteg sedan 1962. För de 32 boende då fanns det två badrum, sa Klas Nilsson som i sitt tal också nämnde en viktig person i Solkullensammanhang – Vollsjö- politikern Karin Nilsson som bodde sina sista år på Solkullen och gick bort för en kort tid sedan.

Och i sitt tal lyfte Klas Nilsson fram Solkullens betydelse för trakten:

– Den här enheten tillhör bygden – Vollsjöbor, Fränninge- och Bjärsjölagårdsbor, och kanske också några bortifrån Klasaröd.