YA granskar

Röda partier tar inte SD-debatt

YA granskar

SSU och Ung Vänster vill inte möta Sverigedemokraterna i den valdebatt som Bollerups naturbruksgymnasium ska anordna den 17 maj.

Artikeln publicerades 7 maj 2010.

– Vi tänker inte bidra till att legitimera deras åsikter för SD är inte ett demokratiskt parti, förklarar Petter Engvall, ordförande för Ung vänsters distrikt i Skåne.

Eleverna som arrangerar debatten stötte på patrull ganska omgående när de skickade ut sin förfrågan till de olika ungdomspartierna.

– Ung vänster sa nej direkt så vår lärare vände sig till huvudpartiet som först sade att de skulle skicka någon men sedan har vi inte hört ett ljud, säger Matilda Mårtensson.

Enligt Skolverket får skolorna själva välja huruvida de vill bjuda in riksdagens resentanter eller följa den enskilda kommunens politiska representation. Naturbruksgymnasiet, som först tänkte bjuda in riksdagspartierna, valde efter protester från elever att gå efter fullmäktige i Tomelilla. Men nu tackar även Socialdemokraternas ungdomsorganisation SSU nej till att ställa upp i debatten.

SSUs ordförande, Andreas Kjellander, säger först att SSU inte har någon medlem från Tomelilla som känner till kommunen.

– Eftersom vi inte har någon i Tomelilla som är med i SSU blir det svårt att debattera kommunala frågor, säger Andreas Kjellander.

Men Sara Anheden är ju medlem?

– Jaha, det visste vi inte, men vi tycker också att upplägget är konstigt för oftast är det mer intressant med frågor på riksnivå.

Enligt Andreas Kjellander handlar det också om att göra en markering.

– Vi är kritiska till upplägget med att endast bli inbjudna till valdebatt. Dessutom vill vi visa vårt missnöje och har bestämt att inte ta debatt för att inte normalisera SDs åsikter. Men det är ingen lätt fråga, säger Andreas Kjellander.

Ung vänsters Petter Engvall tycker att ett annat problem är att SD ljuger i sina valdebatter.

– Det är dokumenterat att de ljuger om siffror och spelar på känslor, då går det inte att föra diskussioner.

Paul Svensson, från Sverigedemokraterna i Tomelilla, säger att de röda partierna binder ris över sin egen rygg och att all statistik är hämtad från Statistiska centralbyrån och Brottsförebyggande rådet.

– De förlorar garanterat på att inte ställa upp i debatt och när de vägrar att dyka upp sätter de demokratin ur spel, säger Paul Svensson.

Han tycker att Socialdemokraterna borde tänka på hur de själva blev behandlade i början på 1900-talet.

– Nu skjuter de förvisso inte på oss men tänk på hur det var i Ådalen (konflikt år 1931 i Ådalen, där en militär trupp öppnade eld mot demonstrerande arbetare, reds anmärkning). Vi blir dagligen attackerade på valmöten och deras minne är kort, säger Paul Svensson.

Att eleverna vill höra SD är inget som Petter Engvall kan kommentera. Ung vänster har tagit beslut att inte möta SD i debatt.

– Vi tycker att det är rimligare att välja riksdagspartiernas representanter. Det är trots allt en mycket liten del av svenskarna som röstar på Sverigedemokraterna medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna nästan har 50 procent av väljarnas förtroende.