1000 företagare har fått bluffakturor

Ystad Artikeln publicerades

Härvan kring Lokaldelens bluffakturor växer. Företaget uppskattar att uppemot 1000 små och medelstora företag i sydöstra Skåne har fått välgjorda falska fakturor.

YA kunde i onsdags berätta om en företagare i Köpingebro som fått en bluffaktura på 2500 kronor från Lokaldelen, och att många kunder i Stockholmsområdet hört av sig om samma sak.

Nu uppger marknadschef Sofia Sjölin att företaget räknar med att samtliga av Lokaldelens närmare 50 000 kunder i Sverige har fått falska fakturor de senaste dagarna.

– Tittar vi på de fem sydostskånska kommunerna uppskattar vi att mellan 500 och 1000 kunder kan ha drabbats. Det handlar både om företag som är kunder hos oss idag och företag som har varit kunder tidigare.

Hon är mån om att understryka att Lokaldelen gör allt i sin kraft för att varna sina kunder.

– Redan i måndags skickade vi mejl till alla kunder som vi har mejladresser till och vi skickade brev till alla andra, så vi försöker verkligen hjälpa våra kunder.

De två konton som har figurerat på bluffakturorna har också stoppats så att ingen längre kan betala in på dem, uppger Sofia Sjölin.

– På det ena hade det kommit in mindre summor, medan det andra var tomt. Men dessa konton är de vi känner till i nuläget. Finns det andra konton vill vi gärna höra talas om dem, så att vi kan stoppa dem också.

På frågan om företagets kundregister kan ha kapats av någon anställd svarar Sofia Sjölin:

– Vi kan inte utesluta det, men det får ju polisutredningen utvisa.