16-åringen pekades ut efter polisjakt – frias av tingsrätten

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens jakt efter en moped slutade det med en krasch och att föraren lyckades fly. En 16-årig pojke åtalades efter att ha pekats ut av en polisman, men frias av Ystads tingsrätt.

Vid midnatt den 21 januari i år mötte en polisbil en moped på väg in mot centrala Ystad och följde efter. Mopedföraren körde utan hjälm och med belysningen avslagen på en gångbana. Han var nära att köra på några fotgängare.

Efterföljandet på Kristianstadsvägen och Bejersvägen slutade med att mopedisten körde omkull. Föraren lyckades trots olyckan fly till fots.

Några timmar senare såg en annan polispatrull en pojke med smutsiga kläder gå på väg från Ystad. Polismännen som följt efter mopeden pekade ut pojken som den som mopedföraren. Det visade sig att mopeden hade stulits och att pojken saknade körkort.

Pojken som är 16 år åtalades för en lång rad brott i samband med jakten. Pojken nekade vid rättegången och berättade att han cyklat omkull på väg till McDonalds. Något som förklarade hans smutsiga kläder.

Ystads tingsrätt tycker att hans berättelse är något märklig, men inte så osannolik att den kan avfärdas som en lögn. Rätten litar på polismannens utpekande, men säger samtidigt att pojken inte stack ut i vinternatten utan var klädd som många i hans ålder.

Rätten pekar också på att det gick några timmar mellan olyckan och den tidpunkt när han påträffades.

Rättens bedömning är att flera omständigheter talar för att 16-åringen är mopedföraren, men det finns en osäkerhet. Därför väljer tingsrätten att fria pojken på samtliga åtalspunkter.