24-åring slog arrestvakt – får fängelse

Ystad Artikeln publicerades

En 24-årig man greps när han ertappades stjäla i en butik och sedan misshandlade personen som stoppat honom. När han sedan sattes i arresten i Ystad angrep han en arrestvakt.

Foto: Jan-Olle Persson

Det var en dag i maj som mannen ertappades efter att ha stulit deodoranter, rakhyvlar och hörlurar på Överskottsbolaget i Trelleborg. En person sprang efter och försökte stoppa honom och fick då ett slag över halsen.

24-åringen greps och fördes till polisstationen i Ystad, där han sattes i en arrestcell.

Två dagar senare utdelade han ett slag mot en arrestvakt, som träffade på hakan. Arrestvaktens kollega blev vittne till händelsen.

Ystads tingsrätt har nu dömt mannen – mot hans nekande – till en månads fängelse, för våld mot tjänsteman, ringa misshandel (av den som försökte stoppa honom), samt brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Inför rättegången begärde arrestvakten att få ett skadestånd i form av kränkningsersättning för slaget på haken.

Tingsrätten anser dock att kränkningen inte varit tillräckligt allvarlig, och skriver i domen att en arrestvakt i tjänst måste ”vara beredd på att mötas med visst våld och hot i sin tjänsteutövning” och att en arrestvakt måste ha ”en större mental beredskap inför detta” än andra personer.

”Ersättning för kränkning kan därför inte utgå vid varje våldshandling som en arrestvakt utsätts för i tjänsten”, skriver rätten.