Gick till attack med hammare på gågatan

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

Den 27-årige mannen tog en cykel och attackerade sedan ägaren med en hammare. Han har nu åtalats vid Ystads tingsrätt.

En medelålders man arbetade inne på biografteatern Scala på eftermiddagen söndagen den 16 oktober förra året. När han tittade ut såg mannen att hans cykel var borta. När mannen gick ut för att leta hittade han den ganska snabbt på marken vid ett cykelställ intill apoteket på gågatan.

Han tog tillbaka cykeln, men 27-åringen protesterade och sa att den var hans. Mannen tog trots det med sig sin cykel och planerade att för säkerhets skull att ställa den inne på Scala.

27-åringen drog då fram en hammare och gick mot honom. Mannen flydde springande in på Scala och låste dörren. 27-åringen slog hammaren genom rutan så att mannen fick glassplitter i ansiktet.

När cykelägaren backade inåt i lokalen och tog upp sin mobiltelefon för att ringa polisen försvann 27-åringen. Han greps lite senare av polis.

27-åringen har nu åtalats vid Ystads tingsrätt misstänkt för olaga hot, skadegörelse och stöld.

Han är dessutom åtalad för en lång rad andra brott. Åklagarens stämningsansökan omfattar 14 punkter från fem olika händelser under knappt ett halvår, från den 18 juli förra året fram till den 2 januari i år.

Vid flera tillfällen har mannen gripits då han varit narkotikapåverkad. Vid ett tillfälle hade han också 45 gram amfetamin på sig. Vid samma tillfälle bar han även kniv.

I september i fjor slog mannen sönder en backspegel på en bil på Surbrunnsvägen. Han var då narkotikapåverkad.

I december handlade det på nytt om brott mot knivlagen. Då gick han till attack mot poliserna som ingrep. Hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd lyder åtalspunkterna.