Annons

47-åringens liv har kantats av brottslighet

Mannen som kallas för gryningspyromanen har begått brott hela livet. Han är född i Malmö men har största delen av sitt liv bott i sydöstra Skåne.
Ystad • Publicerad 8 april 2011
Mannen som kallas för gryningspyromanen under rättegången till- sammans med sin advokat Matts Johnsson.
Mannen som kallas för gryningspyromanen under rättegången till- sammans med sin advokat Matts Johnsson.Foto: 

YSTAD. Som nioåring ertappades pojken med att stjäla. Som tonåring begick han stölder, inbrott och andra småbrott.

Den nu 47-årige mannen har fortsatt hela livet med att inte följa lagar, regler och normer, kännetecknande drag för en person med antisocial personlighetsstörning.

Annons

Så lyder den 47-årige mannens diagnos som lästes upp den sista dagen under den nyligen avslutade mordbrandsrättegången.

Men enligt läkarna så är mannen inte psykiskt sjuk. Det finns därför ingenting som hindrar att han döms till ett fängelsestraff, om nu rätten anser att han är skyldig.

Mannens utanförskap är livslångt. Han var som ung tekniskt begåvad och finurlig. Han var intresserad av datorer innan de blev var mans egendom. Han var tidigt ute med att ladda hem och piratkopiera tv-spel.

Han utnyttjade inte sällan sin tekniska begåvning när han begick brott.

När han avslöjades och insåg att bevisen mot honom var för starka, föll han ofta till föga och berättade, inte utan stolthet.

– Han var egentligen en trevlig person som ville vara duktig, sade en poliskälla när YA för ett par år sedan kartlade mannens bakgrund.

Hatar samhället

Under rättegången om mordbranden vid Sank Knuts torg har en helt annan bild tonat fram. Den 47-årige mannen vill till varje pris försvåra för polis, sociala tjänstemän och andra myndigheter.

– Det ska inte vara enkelt att ha att göra med mig.

En kvinna som jobbar inom frivården sade under rättegången att hon aldrig träffat en så otrevlig person.

Annons

Man kan säga att han hatar samhället.

Men en sak har inte förändrats. Mannen är påfallande mån om att berätta hur hans liv som hemlös, tjuv och missbrukare har gjort honom till en överlevare, som mot alla odds klarar sig.

Han vill inte vara någon Svensson.

– Ni förstår inte, har mannen upprepade gånger sagt när han beskrivit sitt liv och vänt sig till åklagaren och rätten.

Han har, i varje fall som en fasad, en hög tanke om sig själv när det gäller att klara sig, hitta tillfälliga sovplatser och undkomma upptäckt. Han sätter en ära i att driva med polisen.

Flyttade runt

Han föddes på Kirseberg i Malmö i november 1963. Pappan var enligt kyrkoböckerna cementarbetare, mamman växeltelefonist. Föräldrarna skilde sig tidigt, och mannen växte upp med sin mamma och under en period en styvpappa.

Fyrtiosjuåringen har flyttat runt mycket. Han berättade under rättegången att han under de senaste åren bara korta perioder har haft någonstans att bo.

Han har sina rötter i Ystad och på Österlen. 1970 började han i först klass i Lövestad. När han var elva flyttade han till Ystad. Han gick ut nian 1979 på Väskolan utanför Kristianstad.

Betyget var slätstruket, mest treor, det vill säga medelbetyg. Bäst betyg hade han i teknik, teckning och fysik där han fick fyra, näst högst betyg.

Annons

Under skoltiden mobbades han. Han skolkade och placerades i fosterhem. När han var 16 år flyttade familjen till Ystad.

Hotade sina söner

Som 20-åring blev han pappa till två söner. Han bodde i Skurups kommun när han 25 år gammal gifte sig. Senare i livet har han dömts för att ha hotat de båda sönerna. Han hade hotat att någon skulle knäcka knäskålarna på den ene sonen.

Förutom kriminaliteten och missbruket av hasch är det kännetecknande för mannens liv att han har flyttat runt.

Han har återvänt till Kristianstad, bott i Dalarna, Jönköping, i Skurup, Skivarp och Ystad.

De senaste åren har han bott i Löderup, i en barack i Ystad som brändes ner och fram till gripandet i en friggebod i utkanten av Ystad.

Nu avgör domstolen om han ska få en mer permanent adress i framtiden.

Fotnot: Källor är gamla domar, intervjuer med personer som kommit i kontakt med 47-åringen, betyg, folkbokföring och andra offentliga handlingar.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons