ABF ger Jojo-kurs för osäkra resenärer

Ystad Artikeln publicerades

Hur laddar man sitt kort? Och vad betyder familj/duo? I vår ger ABF i Ystad en tre­dagarskurs i hur man använder Skånetrafikens Jojokort.– Jag tror att hela systemet kan verka skrämmande för många, säger initiativtagaren Marianne Nilsson.

Kursen börjar med en genomgång av grunderna samt en allmän orientering på järnvägsstationen i Ystad.

Vid sista kurstillfället får kursdeltagarna göra en egen resa. Först tåg till någon avlägsen destination, sedan buss och slutligen tåg hem igen.

– Förhoppningsvis får vi med oss alla tillbaka hem igen, säger Marianne Nilsson.

”Inte självklart”

Det kan tyckas onödigt med en så pass grundlig utbildning. Men enligt Marianne Nilsson är det inte bara försenade pendlare som kan bli stressade vid Skånetrafikens biljettautomater.

– För äldre människor utan datorvana är det inte självklart att förstå hur biljettautomaten fungerar. Och sådant som att ladda Jojokortet via internet eller mobilen, det är nog många osäkra på, säger hon.

I går hade redan tre personer anmält sig till Jojokursen. Så chanserna är ganska goda att de åtta platserna kommer att vara fyllda innan starten den 5 april.

– Flera andra har också hört av sig under dagen och sagt att detta är en strålande idé.

Inga kontanter

Skånetrafiken tog bort kontantbetalningar ombord på bussar och tåg den 1 juni 2011. Sedan dess kan biljetter bara köpas med Jojokort, betalkort eller via sms.

Under åren har systemet breddats, med olika resekategorier och flera möjligheter att ladda korten med pengar via dator och mobiltelefon.

– Vi har redan kurser i hur man använder datorer och internet inom olika samhällsfunktioner. Detta blir ett nytt led i den verksamheten, säg Marianne Nilsson.

Själv bilpendlar hon till jobbet och har inte haft behov av att skaffa ett Jojokort.

– Nu har jag viss datorvana, så förmodligen skulle jag klara av det till slut. Men för den som inte har digital kompetens är det inte lika lätt.

Alla är välkomna

Vårens kurs vänder sig framför allt till seniorer. Men folk i alla åldrar är välkomna att anmäla sig, berättar Marianne Nilsson.

– Man kan också tänka sig att människor med olika typer av funktionshinder kan känna sig osäkra och därför drar sig för att resa kollektivt.