Abort het fråga i skoldebatt mellan L och SD

Ystad Artikeln publicerades
Mats Persson (L) och Linus Nilsson (SD) debatterade och svarade på elevernas frågor under politikerdagen på gymnasiet under tisdagen.
Mats Persson (L) och Linus Nilsson (SD) debatterade och svarade på elevernas frågor under politikerdagen på gymnasiet under tisdagen.

Debatten skulle handla om skolan och integrationen. Men när eleverna fick ordet var det en annan fråga om engagerade Ystads gymnasium:

– Hur ser ni på abortfrågan?

Ystads gymnasium, aulan, tisdag klockan halv elva. Eleverna har just fått tillfälle att ställa frågor till de båda männen på scenen – riksdagsmannen Mats Persson (L) och Linus Nilsson (SD).

Det är som om publiken, staplad ovanpå varandra på balkongen för att se bättre, drar in ett kollektivt andetag när frågan ställs. Mats Persson (L) lämnar direkt över mikrofonen till sin meningsmotståndare, som vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor.

– Vi har bättre möjligheter att rädda foster efter vecka 12 idag, mitt parti är det enda som tagit samma ställning som många andra länder i västvärlden, säger Linus Nilsson (SD) som är ledamot i Ungsvenskarna syds regionala arbetsgrupp.

– Den här frågan är en del av ett mönster som vi ser i Europa just nu. Liberalerna är helt emot att inskränka aborträtten, kontrat Mats Persson (L) och river ner applåder.

Nästa fråga ställs också av en kvinna:

Ska det inte vara en kvinnas val att avgöra när hon vill göra abort?

– Det är faktiskt inte så enkelt, säger Linus Nilsson (SD).

– Det handlar om när livet börjar. Det handlar om en kompromiss mellan kvinnans rätt och fostrets rätt, säger han och får också visst medhåll från publiken.

Under den föregående halvtimmen har partiföreträdarna diskuterat skolpolitik och integration. Debatten är en del av en politikerdag där inbjudna politiker debatterar olika frågor, samtidigt som ungdomsförbunden har bokbord med karameller och klistermärken.

Trots försök från andra frågeställare att föra in samtalet på värnplikt och exportfrågor så återkommer gymnasisterna i aulan till abortfrågan gång på gång:

Många vet inte att de är gravida före vecka 12, är inte det problematiskt?

– Du har ju helt rätt, svarar Mats Persson (L).

– I Sverige är det därför experter som ska avgöra var abortgränsen ska gå, inte politikerna, säger han.

– Det händer nog inte speciellt ofta. Men man ska kunna få abort till vecka 18 med beslut från läkare, säger Linus Nilsson (SD).

Gymnasisterna Astor Bruxe och Alexander Naess samtalar med riksdagsledamoten Mats Persson (L) efter skoldebatten på Ystads gymnasium.
Gymnasisterna Astor Bruxe och Alexander Naess samtalar med riksdagsledamoten Mats Persson (L) efter skoldebatten på Ystads gymnasium.

Efteråt, utanför aulan, sammanfattar förstagångsväljaren Astor Bruxe 18 år, och Linnéa Granberg, 17, debatten.

– De tryckte ner varandra med andra medel än sin politik, som att säga fula saker om att den andre satt i sandlådan. Då tar man ett steg bort från politiken, säger Astor Bruxe.

Linnéa Granberg, 17 år, får inte rösta i årets val men vet var hon står i abortfrågan.
Linnéa Granberg, 17 år, får inte rösta i årets val men vet var hon står i abortfrågan.

I abortfrågan är Linnéa Granberg säker på vad hon tycker.

– Det ska vara vecka 18. Man har rätt att veta att man är gravid innan man fattar ett beslut om abort. Annars kan man få stor ångest, säger hon.

Astor Bruxe ska rösta i höstens val men har ännu inte bestämt sig för ett parti.

– Alla människor är olika, då kan man inte fullt ut identifiera sig med ett parti. Jag vet hur jag tänker ideologiskt men jag ställer mig själv frågan vilket parti som ligger närmast mig, säger han.