Äldre rosor luktar ljuvligast i Rosariet

Ystad Artikeln publicerades

Det känns som att stå i ett mjukt fyrverkeri, där stjärnorna stannat upp vid sin starkaste lyskraft.

YA och nio kvinnor följde med på rosenguidning i Rosariet vid klostret i går.

Det är pastelligt och luktar finare parfym.

– Nu är det som vackrast! I år blommar allt något oerhört på grund av den kalla vintern och den våta våren, säger Marianne Kraft, ordförande i Ystads ideella trädgårdsförening Sub Rosa och rosguide.

– Det är fantastiskt! instämmer Monica Bastling, som hälsar på sina väninnor Gunvor Lundin och Eva Eliasson i Ystad.

– Jag kommer från Stockholm, Södermalm. På den inglasade balkongen har jag gräslök, basilika och kärleksört som kommer varje år. Den är så trogen, säger Monica Bastling.

Marianne Kraft berättar att många rosensorter är tusentals år gamla. De har överlevt för att de doftat så gott. I rosariet finns också nyframtagna sorter.

Men de moderna dofterna går inte att jämföra med originalen, menar Marianne Kraft och kvinnorna håller med.

– Moderna rosor kräver bättre jord, mer vatten och är mer utsatta för skadeangrepp, säger Marianne Kraft.

Det finns fossiler som visar att rosor funnit i flera miljoner år. I Mesopotamien användes blomman som krigssymbol. Rosen ansågs skydda soldaterna i krig. I Grekland, Rom och Egypten ansågs rosen vara en dryckessymbol. Den som hade en krans på sig skulle inte bli lika berusad vid fester och framförallt ansågs rosenkransen lindra baksmälla. Information som dagens midsommarkransbindare nog finner värdefull.

Rosens innebörd som krigs- och dryckessymbol gjorde att kyrkan till en början tog avstånd från blomman. Först på 1400-talet hittas rosor på kyrkliga målningar, berättar Marianne Kraft.

Rosor är inte bara vackra att titta på. En del arter användes tidigare även till mediciner mot hosta, magont och huvudvärk. Och blommorna har ofta fått sina namn efter kända personligheter.

Marianne Kraft stannar vid en polkagrisrandig Rosa Mundi i röd och rosa.

– Rosa Mundi var älskarinna till en engelsk kung under medeltiden. Han glömde henne aldrig och när hon dog av förgiftning planterade kungen en sådan här planta på gravplatsen.

Solen steker och det är inte lätt att minnas alla fantasifulla namn. Men Marianne Kraft gör sitt bästa för att lära ut skillnaden mellan en albaros, gallicaros och mossros. Den senare har stjälkar som ser piggiga ut.

Rosenvandringarna sker söndagar, tisdagar och onsdagar under juli månad.Anna-Karin Johansson

YSTAD