Alliansen spricker

Ystad Artikeln publicerades

Den borgerliga alliansen spricker. Kristdemokraterna lämnar samarbetet med omedelbar verkan. "Moderaternas arrogans gör det omöjligt att fortsätta", säger KD-profilen Pernilla Magnusson."

Hamnen, Pelletsfabriken, studentbostäderna i Surbrunnsparken, rivningen i Revhusen. Listan över ärenden som Kristdemokraterna är missnöjda med kan göras lång.

– Det handlar inte bara om att vi inte får igenom vår politik, utan om Moderaternas arrogans, förklarar Pernilla Magnusson, som tycker partiet får mindre information än de övriga Allianspartierna.

Kommunalrådet Kristina Jönsson (M) tycker Kristdemokraternas beslut är tråkigt.

– Jag har inte varit kommunalråd så länge och det mesta som KD är missnöjda med är historia och ligger före min tid. Ett ärende, om direktiv till förskolan, är dock nytt. Pernilla Magnusson tycker Moderaterna förhalar frågan.

– Det finns ett fullmäktigebeslut på att vi ska ta fram direktiv under 2010 och det ska vi också göra, försäkrar Kristina Jönsson.

Redan i våras när kommunen började riva ett av husen i Revhusen, trots att rivningslovet var överklagat, hotade Kristedemokraterna att hoppa av.

Efter löften om att KD skulle få mer information kunde samarbetet fortsätta.

– Det blev lite bättre ett tag, men den senaste halvåret har det känts svårt, säger Pernilla Magnusson.

Hon tycker det är Centerns förtjänst att Alliansen hållit så länge som den gjort.

– Det är Ingvar Persson som håller samman den. Han är en fantastisk brobyggare. Eftersom Kristdemokraterna inte har någon ordförandepost i nämnderna står de utanför de ordförandemöten som kommunledningen håller.

– Jag tycker det känns fel och har bjudit in dem, men de har inte kunnat komma, säger Kristina Jönsson.

När Kristdemokraterna lämnar Alliansen riskerar de att förlora alla sin poster i nämnderna och behåller bara sina två mandat i fullmäktige.

Om Kristdemokraterna röstar med oppositionen blir Sverigedemokraterna plötsligt vågmästare i fullmäktige.

– Vi är medvetna om det och är ett skäl till att vi tvekat inför beslutet att hoppa av, säger Pernilla Magnusson.